Najnovije vesti

JURIŠ HRVATA NA SRPSKU GIMNAZIJU: Zagrebačka škola sve popularnija, sve više đaka iz glavnog grada
Foto: Vikipedija

obrazovanje

JURIŠ HRVATA NA SRPSKU GIMNAZIJU: Zagrebačka škola sve popularnija, sve više đaka iz glavnog grada

Hrvatska

Od 1. septembra u srpskoj pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu nastavu prati šesnaesta generacija učenika, a ove godine upisano je njih 24, pa škola trenutno broji 64 gimnazijalca koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske.

Među učenicima je, kako prenosi "P-portal", sve više dece nesrpske nacionalnosti, a osim đaka koji dolaze iz Dalmacije, Like, zapadne Slavonije, ove školske godine prvi put su se upisali i učenici sa severa zemlje, iz Varaždina i Čakovca.

Direktor škole protojerej stavrofor Slobodan Popović kaže da se broj učenika povećava iz godine u godinu, tako da ove godine gimnaziju pohađa 10 maturanata, 14 učenika trećeg razreda i 16 učenik drugog razreda.

"Unazad dve godine uočljiv je značajniji upis dece iz Zagreba. Od 24 učenika prvog razreda, njih 12 je iz Zagreba", ispričao je Lalić za informativni portal Srba u Hrvatskoj i dodao da posebno raduje što gimnaziju upisuju deca koja su osnovnu školu završila u neposrednoj blizini te ustanove.

Izrazio je nadu da će se svi pozitivni trendovi nastaviti i ubuduće, te da će nova generacija gimnazijalaca ostvariti rezultate kao prethodne.

Kako je naveo, svoje srednjoškolsko obrazovanje prošle školske godine uspešno je završilo 18 maturanata.

"Većina njih je i pored svih otežavajucih okolnosti postigla veoma dobre rezultate i upisala fakultete u Hrvatskoj: medicinu u Rijeci, građevinu u Zagrebu, pravo u Zagrebu, elektrotehniku u Osijeku, Kineziološki fakultet u Zagrebu ",naveo je Popović.

Pravoslavna gimnazija u Zagrebu radi prema programu po kome rade i ostale opšte gimnazije u Hrvatskoj, ali je dodato još 30 odsto gradiva vezanog za srpski jezik, geografiju, istoriju i kulturu.

Gimnazijalci uče i ćirilicu, srpski jezik uz hrvatski, prošireno gradivo iz istorije i geografije, a budući da je škola pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, posebna pažnja se posvećuje duhovnosti i etičkim vrednostima.

Organizacija i rad srpske pravoslavne opšte gimnazije "Katarina Kantakuzina Branković" u novoj školskoj godini usklađeni su sa merama hrvatskog Ministarstva nauke i uputstvima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastava je počela uživo u učionicama uz pridržavanje epidemioloških mera, a škola je spremna i za druga dva moguća modela: za mešoviti oblik nastave u školi i na daljinu i online model.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...