ODRŽANA GEJ PARADA U ZAGREBU: Tražili promenu Ustava kako bi se omogućili istopolni brakovi u Hrvatskoj
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Sloboda unutar i van četiri zida

ODRŽANA GEJ PARADA U ZAGREBU: Tražili promenu Ustava kako bi se omogućili istopolni brakovi u Hrvatskoj

Hrvatska -

Nekoliko hiljada građana učestvovalo je danas na 19. gej paradi u Zagrebu koja je protekla bez incidenata.

Okupljeni su zatražili da se Ustavom izjednače prava svih porodica, odnosno, promenu ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene iz 2013, na način da uključi i istopolne porodice.

Okupljanje pod sloganom "Sloboda unutar i van četiri zida" prvi put organizovano je ispred sedišta hrvatskih insitutucija, Sabora, Vlade i Ustavnog suda, na Markovom trgu gde se okupilo više stotina građana.

foto: EPA/ANTONIO BAT

Organizatori su istakli da su se tamo okupili da bi "od najviših organa vlasti zahtevali da sruše zidove koji i dalje ograničavaju njihova prava, a istopolne porodice i dalje guraju u drugi red građanki i građana".

Posle okupljanja i govora na Markovom trgu, okupljeni su u koloni i u pratnji policije prošli centralnim gradskim ulicama, preko glavnog zagrebačkog trga, do parka Ribnjak, gde je nastavljen muzički prigram.

foto: EPA/ANTONIO BAT

Na transparentima su bile ispisane poruke kojima se traži izjednačavanje prava. Među njima su se isticali "Različiti ljudi jednaka prava", "Bez podela na rozo i plavo" i "Ponos bez predrasuda".

Povorku ponosa LGBTIQ zajednice podržali su i poslanici zeleno-leve koalicije "Možemo", Socijaldemokratske partije, kao i potpredsednik Vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track