OGROMNA PETOKRAKA OSVANULA NA VRHU ZGRADE U RIJECI: Nisu svi oduševljeni, a evo šta se krije iza ovog prizora (FOTO)
Foto: Facebook/Rijeka 2020

instalacija

OGROMNA PETOKRAKA OSVANULA NA VRHU ZGRADE U RIJECI: Nisu svi oduševljeni, a evo šta se krije iza ovog prizora (FOTO)

Hrvatska -

Umetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Reci – samoodbrambeni spomenik“ postavljena je na krovu riječkog solitera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Evropske prestonice kulture, saopšteno je iz organizacije Rijeka 2020.

Reč je, kako se navodi, o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsećaju na 2800 poginulih boraca u bici za Rijeku.

Umetnička instalacija je postavljena na dan kada je 1943, nakon kapitulacije Italije, Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), čijim je Izvršnim odborom predsedao književnik Vladimir Nazor, donelo odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj.

Prema rečima Nemanje Cvijanovića, “ova nakrivljena i okrnjena zvezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još 'opasnog' antifašističkog, ali i revolucionarnog nasleđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo".

Iz Rijeke 2020 navode da "umetnik postavljanjem ove intervencije otvara pitanje može li nakrivljeni i okrnjeni simbol ostati deo identiteta grada pri čemu nakrivljenost zvezde tematizuje i simbolizuje poziciju antifašizma u savremeno doba. Konkretno, može li delom identiteta ostati zvezda koja je deo našeg kulturnog nasljeđa, nezavisno o stavu koji uz njega vežemo. Može li samu sebe braniti od istorijskog revizionističkog programa i prkositi mu".

Ova riječka zvezda postavljena je na trgu gde se nalazi i sedište HDZ-a, pa su i lokalni članovi vladajuće stranke protestovali zbog toga.

PROTEST ZBOG PETOKRAKE

Nakon što je petokraka osvanula na krovu zgrade, veći broj građana okupio se u znak protesta.

Nikica Maravić, predsednik jednog udruženja veterana, naveo je: "Organizovali smo spontano okupljanje protiv ovog rugla u Rijeci, zvezde petokrake simbola najvećeg zla u Republici Hrvatskoj od '45. naovamo. Ta zvezda je dosta zla napravila. Dovoljno se setiti Domovinskog rata i Vukovara, Škabrnje, ubijenih ljudi, zapaljenih crkvi, sela i gradova".

Kurir.rs/Index.hr Foto: Facebook/Rijeka 2020

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja