NIKO NIJE SUMNJAO U PROSJAKA U INVALIDSKIM KOLICIMA: Tek kada mu je prošlo "radno vreme", Splićani su shvatili ko je
Foto: Reuters

bruka

NIKO NIJE SUMNJAO U PROSJAKA U INVALIDSKIM KOLICIMA: Tek kada mu je prošlo "radno vreme", Splićani su shvatili ko je

Hrvatska -

Kada vidite osobu u invalidskim kolicima, koja još i prosi, velika je verovatnoća da ćete joj dati nešto novca. Međutim, jedan građanin Splita bio je uveren da nije svaki invalid u invalidskim kolicima invalid ili da je svaki prosjak u nevolji, ali da postoji i varalica.

Slučaj je ubrzo stigao do policije, a potom i do Opštinskog prekršajnog suda u Splitu, koji je lažnog invalida kaznio zbog prosjačenja u invalidskim kolicima. I nije mu prvi put.

Anto S. (31), rodom iz Doboja, koji već duže vreme živi u Zagrebu, u jesen 2018. godine boravio je u Splitu. Popodne 26. oktobra odvezao se kombijem do Bauhausa u ulici Put Mostina. Izašao je iz vozila i rastavio invalidska kolica i sedeo u njemu. Ispružio je levu ruku i molio.

Građani koji su mu dolazili u susret i prolazili pored njega nisu mnogo oklevali pred osobom u invalidskim kolicima i davali su mu novac, a da nisu sumnjali ni u tužnu životnu sudbinu osobe kojoj pomažu.

Međutim, kada je zakucalo 19.30, Anto S. je poput munje ustao iz invalidskih kolica i herojskim žurnim korakom otišao do svog vozila, završavajući tako svoje prosjačko radno vreme.

Građani koji su se u tom trenutku našli na parkingu tržnog centra bili su u najmanju ruku zaprepašćeni, a jednog je zahvatio bes i on je otišao do prevaranta da ga pita zašto vara.

Ubrzo je o „invalidu“ obavečćena policija koja je prijavila Antu S. zbog kršenja člana 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, tačnije jer je popustio pred prosjačenjem. Prekršajni sud je tada, na osnovu optužnice, kaznio Antu S. 189 kuna (25 evra)i naložio mu da plati 150 kuna (20 evra) sudskih troškova.

Anto S je po pravilu ignorisao sudska ročišta. Svedok je, s druge strane, detaljno opisao ono što je video.

- Na parkingu ispred Bauhausa primetio sam nepoznatog muškarca deblje građe i starog oko 35 godina kako u invalidskim kolicima prosi. Iznenada je ustao i odšetao do parkiranog kombija gde ga je čekao drugi čovek. Dok je taj prosjak spakovao invalidska kolica u kombi, prišao sam mu i pitao ga kako može da moli i da kaže da je invalid ako može normalno da hoda. Potom je seo u vozilo i oni su krenuli u beg, a ja sam svojim automobilom krenuo za njima i obavestio policiju", prisetio se u sudnici Splićanin, dodajući da su prevaranti u jednom trenutku pobegli, kada su shvatili da će biti izloženi, vozilo se zaustavilo i on je peške dalje pobegao.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track