ANDREJ PLENKOVĆ PORUČIO U ZAGREBU: Važna jednaka prava za sva tri naroda u BiH
Foto: EPA / Filip Singer

HRVATSKI PREMIJER

ANDREJ PLENKOVĆ PORUČIO U ZAGREBU: Važna jednaka prava za sva tri naroda u BiH

Hrvatska -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u ponedeljak uveče je u Zagrebu, u razgovoru sa zamenicima predsedavajućih Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, naglasio važnost jednakih prava za sva tri konstitutivna naroda u BiH i čvrstu podršku Hrvatske evro-integracijama BiH, saopšteno je iz hrvatske Vlade.

"Predsednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH", navodi se u jučerašnjem saopštenju.

Tokom susreta je pozdravljeno potpisivanje sporazuma o izmenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, čime je otvoren prostor za "dalju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa", dodao se u saopštenju.

Naglašena je čvrsta podrška Hrvatske BiH na njenom evropskom putu, dok je Plenković ponovio da je Hrvatska spremna da pomogne BiH u reformama i ispunjavanju kriterijuma potrebnih za sticanje statusa države kandidata za pristupanje EU, kao što je već i pokazala organizovanjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u maju, kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU i evropska perspektiva jugoistoka Europe.

Trojica čelnika su u susret 25. godišnjici potpisivanja Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma razgovarali i o njegovim dostignućima, kao i o "uklanjanju preostalih stega koje koče napredak BiH prema EU".

Razgovaralo se i o situaciji u susedstvu, privrednoj saradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima i infrastrukturnom povezivanju dve države, piše u saopštenju koje je prenela Hina.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track