Najnovije vesti

HRVATSKA U ŠOKU POSLE DRAME NA MARKOVOM TRGU: Danijel je ispred Vlade ranio policajca pa se ubio, a OVO bi mogao da bude motiv
Foto: Facebook/Danijel Bezuk

ISTRAGA JE U TOKU

HRVATSKA U ŠOKU POSLE DRAME NA MARKOVOM TRGU: Danijel je ispred Vlade ranio policajca pa se ubio, a OVO bi mogao da bude motiv

Hrvatska

Hrvatska policija je juče celi dan pretraživala imanje i porodičnu kuću u kojoj je s roditeljima živeo 22-godišnji Danijel Bezuk, napadač koji je na Markovom trgu ispred ulaza u zgradu hrvatske vlade s više metaka ranio policajca pa se dvadesetak minuta kasnije ubio.

Jutros je Markov trg blokiran, tamo je policija sa službenim psima i niko ne može da prođe.

Glavni direktor policije Nikola Milina rekao je jutros kako su u kući kod Kutine našli veću količinu oružja i municije. Na pitanje radi li se o legalnom oružju Milina je odgovorio kako se radi o oružju koje se ne može legalno posedovati.

"Policija prikuplja sva obaveštenja, rade sve radnje, sproveden je uviđaj. Sinoć su sprovedene pretrage na području Kutine, više prostorija i objekata. Danas će PU sisačko-moslavačka izvestiti detaljnije o tome", rekao je Milina.

foto: Facebook/Danijel Bezuk

Dodao je i kako su kod napadača pronađena dva oružja, dugo kojim je pucao na policajca i po zgradi vlade te kratko oružje kojim je počinio samoubistvo.

Ranjeni 31-godišnji policajac Oskar Fiuri i dalje je na lečenju i stabilno je, potvrdio je Milina.

"Ima potrebe za medicinskim tretmanima. Policija nije mogla s njim razgovarati jer je bio na operacijama celi dan, ali kolege su uspele pričati s njim, i brat koji je policajac. On se oporavlja", rekao je Milina.

Napadač nije do sada evidentiran ni za prekršaj ni za krivično delo. Ništa nije ukazivalo na to da bi mogao ovako nešto da uradi, rekao je Milina.

Kada je reč o motivu šef zagrebačke policije je sinoć otkrio važnu informaciju koja otkriva neka ranija nagađanja koja su se pojavila u javnosti.

"Zasad nemamo indiciju da bi ijedan policijski službenik, pa i ovaj koji je povređen, bio neposredno meta ili lično bio povezan s počiniocem", kazao je.

Meta bila zgrada vlade?

Prethodno su pojedni medjiji preneli informaciju koja je govorila o tome da iza napada stoji lični motiv prema ranjenom policajcu, ali to je sada otklonjeno.

To priču o motivu vraća na napadačevu objavu koju je na "Fejsbuku" postavio tog dana napada, a koja sugeriše da je bila reč o napadu na vladu, a ne na policajce.

"Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrednosti bez odgovornosti", doslovno glasi napadačeva poruka.

Poveželi se taj status s činjenicom da je napadač pucao na tri policajca koji su osiguravali zgradu vlade te po samoj zgradi, o čemu svedoče rupe od metaka u fasadi te metak koji je razbio jedan od prozora, čini se kako je sve izglednije da je meta napada bila upravo zgrada vlade.

Šef policije kazao je kako u ovom trenutku ne može da govori o tome je li namera napadača bila da uđe u zgradu.

Profil napadača na kojem je objavljivao i kako mašta o tome da "skida Srbe", kao i fotografije s obeležjima HOS-a te nastale pre Tompsonovog koncerta u Glini, u međuvremenu je nestao s Fejsbuka.

Ujak: Nije bio agresivan ni pokvaren

Ujak napadača Mate Bezuk rekao je kako nema saznanja o tome što je motivisalo njegovog nećaka za napad. Kazao je kako je nećak nedavno bio kod njega, ali da nisu razgovarali o politici niti mu se napadač na nešto žalio.

"On je kod mene znao tu stati, popiti sok. Javio bi se, pozdravio, znao je na mobilni telefon nazvati. Nije bio agresivan ni pokvaren, a što mu je došlo u glavu, ni vrag ne zna. Ima dva brata", ispričao je ujak.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...