HRVATSKI LEKAR UPOZORAVA: Oštrije mere su nam potrebne da ne bismo birali koga ćemo staviti na respirator
Foto: Youtube/E-Medikus

crne slutnje

HRVATSKI LEKAR UPOZORAVA: Oštrije mere su nam potrebne da ne bismo birali koga ćemo staviti na respirator

Hrvatska -

Predsednik Hrvatske lekarske komore Krešimir Luetić izjavio je da već sada treba uvesti oštrije mere za suzbijanje korona virusa i upozorio da bi moglo da dođe do opterećenja zdravstvenog sistema i situacije da se bira ko će biti stavljen na respirator.

"Mi smo jasno artikulisali da strože mere treba uvesti već sada upravo zato da bismo izbegli potpuni lokdaun i policijski čas. Ako se strože mere ne uvedu odmah, bojimo se da će doći do značajnog preopterećenja zdravstvenog sistema a samim tim doći ćemo u situaciju da je potpuni lokdaun neminovnost", rekao je Luetić.

Upozorio je da je bolnički sistem već sada značajno opterećen kovid-pacijentima i da, ako se nastavi takav trend, neće moći da pruži pomoć svima kojima je potrebna.

foto: EPA/ANTONIO BAT

Na pitanje postoji li opasnost da respiratora ne bude dovoljno, Luetić je odgovorio da je i to crna mogućnost.

"Ne bih voleo da se bilo ko od kolega nađe u poziciji da mora da bira koga da stavi na respirator, kome pružiti šansu za preživljavanje", rekao je Luetić.

Postoji mogućnost da se uređaji pozajme iz drugih država, ali Luetić se nada da to toga neće doći jer se u prvom talasu videlo da to baš i ne funkcioniše.

"Hrvatska je među tri zemlje koje imaju najliberalnije mere, a svaki dan imamo rekordne brojke. Treba poslati poruku kroz strože mere da situacija nije dobra", smatra Luetić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track