HRVATSKI NAUČNIK O FAJZEROVOJ VAKCINI PROTIV KORONE: Ohrabrujuće, ali treba biti strpljiv i oprezan
Foto: Printscreen Youtube/Al Jazeera Balkans, Profimedia

IVAN ĐIKIĆ

HRVATSKI NAUČNIK O FAJZEROVOJ VAKCINI PROTIV KORONE: Ohrabrujuće, ali treba biti strpljiv i oprezan

Hrvatska -

Hrvatski naučnik Ivan Đikić vrlo je pozitivnom i ohrabrujućom nazvao vest o eksperimentalnoj vakcini protiv koronavirusa Fajzera i Bajonteka koje, prema dosadašnjim podacima, ima 90-postotnu učinkovitost.

U izjavi za HRT on naglašava kako treba biti i strpljiv i oprezan jer rezultati nisu konačni.

"To su vrlo pozitivne vesti, ohrabrujuće za sve ljude širom sveta, jer nam pokazuju da pandemiji može doći kraj tokom sledeće godine", kazao je Đikić.

Važno je naglasiti, dodao je, da su to još uvek nekonačni rezultati, pa treba biti strpljiv i oprezan.

"Na osnovu preliminarnih podataka delotvornost vakcine jako je visoka, preko 90 odsto, prema tvrdnjama. Radi se o tome da još uvek nisu završili limit svoje studije, a to je 164 pacijenta koji su dobili zarazu", rekao je Đikić, dodavši da treba pričekati dok se završe studije.

On kaže kako je lepo videti da je ovde bila saradnja između male biotehnološke kompanije Bajontek iz Nemačke, iz Majnca, koja je imala originalnu tehnologiju, i velike farmaindustrije Fajzera koja je imala mogućnost vrlo brzog testiranja tako velikog broja ljudi širem sveta.

Objasnio je i kako je vrlo važno da je ovo prva vakcina koje koristi takozvanu glasničku RNK tehnologiju.

Na pitanje kad bi vakcina mogla ući u upotrebu Đikić je odgovorio kako treba pričekati da bude potpuno odobreno te istaknuo kako je to još uvek neizvesno.

"Najvažnija je stvar, naglasio je, da troškovi neće biti previsoki zahvaljujući subvencioniranju od strane od mnogih vlada širem sveta. Takođe je istaknuo da će vakcina najverovatnije početkom sledeće godine biti prvo ponuđeno onima koji su u takozvanim prioritetnim, rizičnim grupama, lekarima i zdravstvenom kadru, a tek onda široj populaciji", zaključio je Đikić.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track