Najnovije vesti

DIREKTORKA KLINIKE ZA INFEKTIVNE BOLESTI U ZAGREBU PORUČILA: Izgleda da protiv korone nema kolektivnog imuniteta
Foto: EPA/ANTONIO BAT

EPIDEMIJA

DIREKTORKA KLINIKE ZA INFEKTIVNE BOLESTI U ZAGREBU PORUČILA: Izgleda da protiv korone nema kolektivnog imuniteta

Hrvatska

Protiv sezonskog gripa, a izgleda ni protiv korone, ne možete se stvoriti kolektivni imunitet, izjavila je prof. dr Alemka Markotić, direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

"O kolektivnom imunitetu govorimo kada neki uzročnik na jednom području uspe da inficira 80 do 90 posto populacije. To područje je tada zaštićeno. Ali ima celi niz bolesti koje se ne ponašaju tako. Protiv gripa, a izgleda ni protiv korone, ne možete stvoriti kolektivni imunitet. Kod ljudi koji su infekciju koronom prošli proletos, ne detektuju se antitela, ali mislim da su zaštićeniji od ostalih", rekla je sinoć Markotić za HRT.

Ona kaže da je svaka vest o mogućoj vakcini ohrabrujuća, ali da i sa tim se mora biti oprezan i videti koliko dugo će ta vakcina štiti ljude.

"Ohrabrujuće je to da su nuspojave minimalne, ali je veliko pitanje hoće li se, kao i kod gripa, morati ponovo vakcinisati, odnosno svake ili svih par godina ponovo vakcinicati", navela je Markotić.

"To je sjedeća faza koje se mora ispitivati. Sada je važno da se proizvede dovoljno vakcina za sve rizicne i profesionalno izložene grupe. To će sigurno uticati na širenje virusa, a kod vakcinisanih će se mesecima morati pratiti koliko dugo će zaštita trajati", zaključila je Markotić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...