Najnovije vesti

ZA KROACIJA ERLAJNS POMOĆ OD 11,7 MILIONA EVRA: Hrvatska vlada pomaže nacionalnom avio-prevozniku za naknadu štete zbog korone!
Foto: EPA / Antonio Bat

muke zbog pandemije

ZA KROACIJA ERLAJNS POMOĆ OD 11,7 MILIONA EVRA: Hrvatska vlada pomaže nacionalnom avio-prevozniku za naknadu štete zbog korone!

Hrvatska

Hrvatska vlada je odobrila daans državnu pomoć Kroacija Erlajnsu od 88,5 miliona kuna (11,69 miliona evra) za naknadu štete uzrokovane pandemijom Kovid-19.

Državni sekretar u Ministarstvu pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da je podrška utvrđena u komunikaciji s Evropskom komisijom, a odnosi se na naknadu štete nastale u periodu od 11. marta do 30. juna ove godine, prenosi Hina.

Novac za pomoć hrvatskom nacionalnom avio-prevozniku je obezbeđen u rebalansu budžeta.

Hrvatski avio-prevoznik je objavio da je zbog pandemije suočen s padom prometa od 65 do čak 90 posto u odnosu na 2019. godinu.

U obrazloženju vladine odluke se, pored ostalog, navodi da je od 1. marta do 30. juna ove godine Kroacija Erlajns bio prisiljen da otkaže više od 8.000 letova, pri čemu je u istom periodu zanačajno pala i prodaja karata, a sve je veći broj zahteva putnika za povrat novca.

Iz avio-kompanije su naveli da su im prihodi od prodaje u navedenom vremenskom periodu pali za 439 miliona kuna (58 miliona evra), ili za 76 posto u odnosu na isti period 2019. 

Broj prevezenih putnika smanjen je za više od 90 posto u aprilu i maju i za oko 80 posto u junu, međugodišnje.

U letnjim mesecima nije bilo značajnijeg finansijskog pomaka, kada Kroacija Erlajns po pravilu generiše najveći priliv sredstava. Broj prevezenih putnika bio je manji za 70 posto u julu i za 65 procenata u avgustu, navodi se u infromaciji.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / Antonio Bat

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...