OBOLELA OD KORONE O SVOJOJ BORBI SA VIRUSOM: Ležala sam sa temperaturom koja nije spadala! Iz dana u dan bilo mi je sve teže
Foto: Profimedia

HRVATSKA

OBOLELA OD KORONE O SVOJOJ BORBI SA VIRUSOM: Ležala sam sa temperaturom koja nije spadala! Iz dana u dan bilo mi je sve teže

Hrvatska -

Poslednjih dana i Brodsko posavska županija u Hrvatskoj ruši rekorde u broju zaraženih koronavirusnom infekcijom. I tamošnje su bolnice sve punije, no zasad se dobro nose sa situacijom. Slavonskobrodska bolnica ima dve izdvojene kovid-zgrade i kovid-intenzivnu. U brizi za pacijente pomažu radnici sa svih odeljenja.

Na kovid-odeljenju brodske bolnice Slađana Klepić leči se od petka. Pre toga nedelju dana je dana ležala u krevetu s jako visokom temperaturom koja nije padala.

"12 dana sam ležala u krevetu s jako velikom temperaturom koja nije spadala. Iz dana u dan bilo mi je sve teže. Dok ležiš, još nekako. Kad ustaneš, nemaš snage, umaraš se", kaže.

Trideset šest joj je godina i do sada, kaže u razgovoru za HRT, ozbiljnijih respiratornih problema nije imala. Sad jedva smogne snage i za ustajanje.

"To su ljudi koji nemaju vazduha. Virus im je uništio pluća. Njihova pluća ne mogu da upiju dovoljno kiseonika u organizam. Zbog toga im treba pomoć respiratora i stalna briga lekara i sestara", objašnjava koordinator kovid-intenzivne dr. sc. Ivan Mirković.

"Većini je korona-infekcija dodatna dijagnoza. A u intenzivnoj su zaglavili doslovno na granici života i smrti", dodaje dr. Mirković.

"Jako je teško te ljude gledati kako se bore. Oni su stvarno zavisni od osoblja. A trenutno mislim da nas je jako malo", priča medicinska sestra u kovid-intenzivnoj Marija Marković. No, dobro su se organizovali, kaže. Bolnica raspolaže s oko 100 kovid-postelja i 17 respiratora.

Kurir.rs/Index.hr/HRT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track