HRVATSKI UGOSTITELJI OGORČENI ZBOG NOVIH MERA: Ovo je psihološko zlostavljanje, ne znamo hoćemo li zadržati ljude
Foto: EPA/ANTONIO BAT

ne znaju kako da preguraju pandemiju

HRVATSKI UGOSTITELJI OGORČENI ZBOG NOVIH MERA: Ovo je psihološko zlostavljanje, ne znamo hoćemo li zadržati ljude

Hrvatska -

Hrvatski ugostitelji su u šoku nakon objave o zatvaranju kafića i restorana od subote do Badnjeg dana (po gregorijanskom kalendaru).

"Država je pokušala od župana da dobije saglasnost za zatvaranje lokala. Koliko razumem, mi smo uzburkali vladu s obaveštenjem da ćemo tražiti obeštećenje, pa oni sad traže dozvolu i tako peru ruke prebacujući odgovornost na županije. Ovo što nam rade je psihološko zlostavljanje. U ponedeljak su jedno najavili, sad drugo i svi samo strepimo, ne znamo hoćemo li zadržati ljude, hoćemo li naručiti robu, ovo je užas", govori Vedran Jakominić iz Nacionalnog udruženja ugostitelja u Hrvatskoj.

Navodi kako i dalje ne znaju koje su mere.

"Ne znamo ostaju li terase, šta da radimo. Ništa ne znamo. Mi smo juče saznali da idu najstrože mere ikad, ali se ne zna koje su, niko nas nije obavestio, ovo je stvarno grozno", rekao je Jakominić.

Navodi kako država isplaćuje samo mere za radnike kako bi zaštitili njihova radna mesta, napominjući kako država zaboravlja da ugostitelji imaju i mnogo drugih troškova.

foto: EPA/Antonio Bat

"Imamo kredite, najam, moramo plaćati milion parafiskalnih nameta, moramo da plaćamo ZAMP-u, Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, članarinu Hrvatskoj privrednoj komori, samo što ne treba da plaćamo za astronaute. Nismo oslobođeni nijednog parafiskalnog nameta. Naša hrana je propala ako ne radimo, a od države nismo dobili nikakvu pomoć, već moramo plaćati državi i akontaciju poreza na dobit. Mi smo jedina evropska država koja nijednom kunom nije pomogla preduzetnicima u ovoj krizi", rekao je Jakominić.

Na pitanje hoće li krenuti masovni otkazi u ugostiteljstvu nakon zatvaranja lokala, rekao je da će se svi vlasnici ugostiteljskih objekata potruditi da nekako prežive to razdoblje.

"Stalno ponavljamo da nam treba novac koji možemo da pozajmimo, trebaju nam krediti, komercijalne banke nam ih ne daju, a sasvim je sigurno da ne možemo da preživimo zimu bez sredstava za likvidnost", kazao je.

Posebno ističe kako su ovakvi porezi neizdrživi, a pogotovo u ovoj situaciji.

"Imamo tri puta veće poreze nego ostale evropske zemlje koje imaju tri puta veću potrošnju. Ne razumem zašto nas ostavljaju da pomremo, dok u javnom sektoru obećavaju povišice i bonuse", kaže Jakominić.

Navodi kako će na kraju ići i na procenu ustavnosti odluka Nacionalnog štaba.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track