HRVATSKI SVEŠTENIK DOSKOČIO KORONI: Za priloge vernika otvorio žiro račun
Foto: Profimedia

mudro

HRVATSKI SVEŠTENIK DOSKOČIO KORONI: Za priloge vernika otvorio žiro račun

Hrvatska -

Zbog epidemije koronavirusa, Katolička crkva u Hrvatskoj, tačnije njene župe širom Hrvatske, mogla bi izgubiti značajna sredstva koja dobija od blagoslova kuća. Naime, zbog epidemije blagoslov kuća postao je vrlo osetljiva tema, jer sa sobom nosi mogućnost širenja koronavirusa, kao i zaraze sveštenika koji vrše blagoslove kuća.

Dokument koji kruži društvenim mrežama, a poslan je iz riječke Župe svetog Jovana Krstitelja, pokazuje da neke župe pokušavaju riješiti ovaj problem. U njemu su vernici pozvani da sami blagoslove svoje domove, dok novac koji se donira Crkvi tokom blagosiljanja kuća vernici mogu uplatiti na bankovni račun. To stoji u pismu koje je paroh Mate Berišić poslao iz Škurinja, piše Novi list.

"Nadam se da ste dobro? Živimo u neizvesnim i teškim vremenima, vremenima koja nisu nimalo laka, pa nam je ovih dana zaista potreban Božji blagoslov da nas zaštiti od pandemije koronavirusa. Nažalost, zbog epidemiološke situacije, ove godine sam odlučio da ne da posetim porodice radi blagoslova, kako ne bih bio potencijalni nosilac infekcije i bolesti koronavirusom. Želim da zaštitim i vas i sebe “, piše pastor iz Škurinje.

Dalje, u pismu su navedeni poslovi koje je parohija iz Škurinja obavila i oni koje planira.

"Običaj je da porodica daje svešteniku godišnji novčani doprinos za potrebe parohije tokom porodičnog blagoslova. Ako osećate potrebu i želite da svoj prilog donirate parohiji ove godine, to možete učiniti tako što ćete ga doneti u kancelariju parohije, sakristiju ili na račun banke. parohije, piše paroh iz Škurinja, zahvaljujući „od srca na daru“ vernicima.

Kaže im da su „živa Crkva“ i zahvaljuje im što vole i pomažu rad Crkve i njihovog sveštenika.

Porodice kojima je „potreban Caritas“ pastor poziva da se jave parohijskom uredu kako bi dobili potrebnu pomoć. Na poleđini pisma, pastor je vernicima uputio molitvu za blagoslov porodice i pozvao ih da blagoslove svoj stan i porodicu na praznik Svetog Stefana, 26. decembra, prenosi Novi list.

"Pripremite svetu vodu, Bibliju, krst i sveću na stolu za blagoslov porodice. Ako u svojim porodicama nemate svete vode, sa bocom možete doći u crkvu i uzeti je", kaže pastor, čestitajući svim vernicima predstojeći Božić.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track