NEKAŽNJENA LIKVIDACIJA SRPSKE PORODICE U ZAGREBU: Pre 29. godina krvnički je ubijen Mihajlo Zec sa suprugom i ćerkom!
Foto: Youtube/Printscreen

tuga

NEKAŽNJENA LIKVIDACIJA SRPSKE PORODICE U ZAGREBU: Pre 29. godina krvnički je ubijen Mihajlo Zec sa suprugom i ćerkom!

Hrvatska -

Pre 29 godina, u noći sa 7. na 8. decembra 1991. godine, pripadnici jedinice Tomislava Merčepa ubili su članove porodice Zec.

MiPorodica Zagreb Zec - otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja ćerka Aleksandra - streljani su u noći 8. decembra 1991.

Bogati zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao da pobegne iz kuće na Trešnjevci, gde su naoružani ljudi provalili oko 23 sata, a njegova supruga i maloletna ćerka odvedeni su u planinsko sklonište Adolfovac na Sljemenu i tamo pogubljeni. Nakon pogubljenja, mrtva tela su prekrivena smećem.

Ubrzo nakon što je policija pronašla tela, uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki priznali ubistva pred istražnim sudijom, ali je suđenje utvrdilo advokati, koje su po zakonu morali da imaju zbog tako ozbiljnog prekršaja, pa su njihove ranije izjave odbačene i oslobođeni.

foto: Printscreen HRT

Pravosuđe nije procesuiralo počinioce zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. godine ostala je jedini čin podrške hrvatskim preživelima.

Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora, rodnom mestu Mihajla Zeca.

Tomislav Merčep, čija je jedinica počinila ovaj zločin, umro je pre nekoliko nedelja. Merčep, koji je preminuo 17. novembra ove godine, osuđen je za ratne zločine.

2016. godine Okružni sud ga je proglasio krivim za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osudio na 5 godina i 6 meseci zatvora. Merčep je proglašen krivim za ubistvo 43 civila koje su ubile njegove trupe. Godinu dana kasnije, Vrhovni sud povećao je kaznu na sedam godina zatvora.

"Znao je da njegovi potčinjeni muče, pljačkaju i ubijaju u Pakračkoj poljani i nije preduzeo mere da ih spreči u tome, čime im je dao prećutno odobrenje za to“, zaključio je predsednik Sudskog veća Zdravko Majerović, čitajući prvostepenu presudu Merčepu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track