HRVATSKI NAUČNIK UPOZORIO: Lažne brojke o koroni se govore građanima, javnost ima pravo da zna istinu!
Foto: Youtube/Večernji list

poslali otvoreno pismo

HRVATSKI NAUČNIK UPOZORIO: Lažne brojke o koroni se govore građanima, javnost ima pravo da zna istinu!

Hrvatska -

26 hrvatskih naučnika i lekara, predvođenih Ivanom Đikićem, napisalo je otvoreno pismo u kojem ističu kako su duboko zabrinuti širenjem koronavirusa u Hrvatskoj.

Među potpisnicima bio je i Igor Štagljar, naučnik iz Kanade.

"Mi smo složni u jednom, u Hrvatskoj se ne saopštava pravo stanje i ne preduzimaju se potrebne mere. Prema najnovijim podacima, Hrvatska je postala najteže pogođena u Evropi sa sedmodnevnom incidencijom. Sad smo broj jedan u Evropi po novozaraženima, mere bi trebalo da se pojačaju kako bi se sprečio broj mrtvih, nema govora o usporenom rastu", rekao je Štagljar.

Komentarisao je i epidemiološke mere u Hrvatskoj.

"Zakasnele su i nedovoljne, kada sam u septembru bio u Hrvatskoj imali smo 300 dnevno, kada sam odlazio 2.000, a sada imamo 4.000. Jasno mi je da ne može biti uveden totalni lokdaun jer Hrvatska nije Kanada koja daje 2.400 dolara ljudima koji ne rade, međutim, može biti više i strože testiranje, izolacije... Ovo sada nije dovoljno", rekao je Štagljar.

foto: EPA/ANTONIO BAT

"Problem je što vlada bazira odluke na zaključcima naučnika kojima epidemiologija nije jača strana, ne sluša istinske stručnjake, koji su u brojčanoj prednosti nad onim koje slušaju u vladi - oni iznose krive brojke u javnosti i umanjuju ozbiljnost situacije. U tome je problem. Građani moraju da znaju istinu. Ovo je opasna situacija i želimo da imamo što manji broj umrlih u sledećih nekoliko meseci i na taj način da spremni dočekamo vakcinu", kaže Štagljar.

Smatra da su testiranje, lociranje i izolovanje tri najvažnije stvari kojima bi u ovom stadijumu pandemiju mogli da drže pod kontrolom.

"Premalo testiramo, od 4000 novih slučajeva pozitivnih je sada oko 40 posto, to je vrlo veliki postotak. Moje kolege, među kojima i Branko Kolarić, misle da bi trebalp dnevno da testiramo oko 20.000 ljudi", kaže.

foto: EPA / Antonio Bat

Pandemija se širi zbog labavih mera i nekih neodgovornih građana koji ih se ne pridržavaju, dodao je.

"Uvođenje strožih mjera i povećanje broja testova predstavlja jedan humani čin. Vlada treba da učini sve da spasi građane, u protivnom će nas uskoro biti manje od četiri miliona", mišljenja je Štagljar.

Smatra da će se od leta iduće godine situacija početi da se popravlja, a krajem godine ćemo se vratiti skroz normalnom načinu života, dok će se maske nositi cele godine.

Plenković izbacio naučnike iz Naučnog saveta zbog otvorenog pisma

Inače, premijer Hrvatske Andrej Plenković doneo je odluku o izbacivanju iz vladinog Naučnog saveta, petorice potpisnika otvoreno pismo grupe lekara i naučnika, u kojem ističu duboku zabrinutost širenjem korona virusa u Hrvatskoj.

foto: EPA/JOHANNA GERON

"Radi se o Andreji Ambriovic Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu", navodi portal, koji saznaje da je ovih pet naučnika primilo poruku o izbacivanju iz Saveta, a da se ne zna hoće li još neki takođe biti izbačeni.

"Meni nikako nije jasna ovakva amaterska i ishitrena odluka vlade da prvo uruči otkaz pa da onda to negira pred celokupnom javnosti, pogotovo kada je taj otkaz potvrdila nekolicina članova tog Saveta. Mislio sam da živimo u demokratskoj državi u kojoj je dozvoljeno u jednom skroz apolitičkom apelu upućenom građanima i vladi ukazati na našu zabrinutost zbog trenutnog stanja pandemije.

Ovo je, po mom mišljenju, jedno veliko poniženje dotičnih kolega, i ja bih u ovoj situaciji na njihovom mestu definitivno podneo neopozivu ostavku na tu funkciju. Jer, zamislite kako bi se osećali da vam neko kaže: 'Vi niste izbačeni, ali niste ni poželjni.' Čisti amaterizam i manipulisanje vlade s javnošću", rekao je naučnik.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track