POLA ČLANOVA TELA ZA BORBU PROTIV KORONE FINANSIRA GEJTS: Fondacija osnivača Majkrosofta bila izdašna prema institucijama gde rade
Foto: Profimedia, EPA/OLIVIER HOSLET

otkriveni

POLA ČLANOVA TELA ZA BORBU PROTIV KORONE FINANSIRA GEJTS: Fondacija osnivača Majkrosofta bila izdašna prema institucijama gde rade

Hrvatska -

Polovina članova Naučnog veća Vlade Republike Hrvatske u borbi protiv koronavirusa radi u naučnim laboratorijama, univerzitetima i institutima koji su poslednjih godina dobili izdašnu donaciju od Fondacije Melinda i Bila Gejtsa.

Tačnije, to su SVE naučnici koji su posao pronašli van Hrvatske, a danas savetuju hrvatsku vladu. U isto vreme, svi su žestoki zagovornici još snažnijeg zaključavanja, masovnog testiranja i vakcinacije stanovništva, kao konačnog rešenja za pandemiju Covid 19.

Svi oni, gotovo svakodnevno, iskaču iz raznih medija plašeći građane apokaliptičnim izjavama o situaciji u zemlji, prenosi Paraf.hr

Prof. Igor Štagljar

Na primer, današnju naslovnicu portala Indeks krasi slika profesora sa Univerziteta u Torontu Igora Štagljara koji, kako se očekuje, navodi ‘Građani moraju znati istinu, situacija je opasna’.

Krajem 2017. godine, fondacija Melinda i Bil Gejts donirala je njegovom univerzitetu ništa manje od 2,17 miliona dolara. Zanimljivo je kako im je novac dat za istraživanje prototipa - novog toaleta.

Prof. Igor Rudan

I prof. Igor Rudan je član vladinog naučnog veća i, kao i ostali, čest je gost u hrvatskim medijima. Rudan radi kao profesor na Univerzitetu u Edinburgu i zalaže se za mnogo drastičnije mere u borbi protiv koronavorusa.

I gle čuda, fondacija Melinda i Bil Gejts takođe je donirala značajan novac tom univerzitetu. Pre tačno tri godine, fondacija osnivača Majkrosofta i njegova supruga donirali su neverovatnih 40 miliona dolara (28 miliona funti) Univerzitetu u Edinburgu za istraživanje genetski modifikovanih useva, prenose lokalni mediji.

Dr. Petra Klepac

U Naučnom veću Vlade su i dr sc. Petra Klepac iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu. Navodi da se tamo bavi kontrolom zaraznih bolesti i slično.

Njenom koledžu je Fonndacija platila 40 miliona dolara za borbu protiv malarije. O tome je napisano na veb stranici Fondacije.

Prof. Nenad Ban

Jedan od onih u Hrvatskoj koji zagovara radikalne mere je prof. Nenad Ban koji radi kao profesor molekularne biologije i biofizike na Institutu ETH u Cirihu.

‘Ili strože mere ili će hiljade ljudi umreti’, samo je jedna od njegovih najaktuelnijih izjava u hrvatskim medijima. Zanimljivo je da se isti naučnik i njegovi saveti ne mogu naći u švajcarskim medijima.

Ali zato se može utvrditi da su Gejtsovi donirali nešto manje od milion dolara institutu u kom radi.

Bilo bi zanimljivo videti koliko novca je Fondacija Gejts donirala Frankfurtskom institutu, gde radi molekularni biolog Ivan Đikić, koji bukvalno svakodnevno piše pisma premijeru i očajnički gura da postane član vladinog saveta. Takođe je jedno od najžešćih dežurnih „strašila“ građana protiv koronavirusa.

Međutim, kako formalno nije član vladajućeg saveta, portal Paraf.hr se nije njime bavio

Možda su sve gore navedene veze između naučnika, institucija u kojima rade i Fondacije Melinda i Bil Gejts samo slučajnosti. Ali tu činjenicu svakako treba imati na umu kada čitamo ili slušamo njihove izjave u medijima.

Kurir.rs/Paraf.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track