ZBOG OVIH F-16 HRVATSKOJ SE SMEJAO REGION: Evo gde će na kraju završiti izraelski lovci koji je trebalo da brane komšijsko nebo!
Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

ludilo

ZBOG OVIH F-16 HRVATSKOJ SE SMEJAO REGION: Evo gde će na kraju završiti izraelski lovci koji je trebalo da brane komšijsko nebo!

Hrvatska -

Korišćeni, ali modernizovani i modifikovani borbeni avioni F-16 barak, koje je Hrvatska gotovo kupila od Izraela u prvom, neslavno neuspelom pokušaju obnove borbene eskadrile, završiće u Kanadi.

Tako, piše slovenački specijalizovani magazin Obramba (Defense), donoseći vest da kanadska kompanija Top Ejses, koja upravlja flotom privatnih taktičkih borbenih aviona za obuku zapadnog vazduhoplovstva, navodno kupuje izraelske borbene avione koje je Hrvatska trebala da kupi.

Kanadska kompanija pregovara sa Izraelom o kupovini 29 borbenih aviona F-16, a aranžman je navodno odobrilo američko satelitsko odeljenje.

„F-16 je zaista naša vazduhoplovna platforma za budući rast, posebno za naprednu obuku pilota“, rekao je Pol Bušard, predsednik i izvršni direktor kanadske kompanije Top Ejsis.

„Ovo je najmasovnija borbena letelica u zapadnom svetu. To je četvrta generacija mlaznih aviona, tako da sa stanovišta arhitekture aviona može biti opremljena i konfigurisana na mnogo različitih načina .... Takođe je fleksibilan i do sada je proizveo više od 4.000 F-16, koji su i dalje u serijskoj proizvodnji i tako dobijaju odličnu tehničku podršku “, objasnio je Bušar.

Ako kanadska kompanija zaključi ugovor sa Izraelom o kupovini lovaca F-16, dodaće ih u trenutnu flotu Dornie alfa jet (nemačko-francuski školski dvomotorni mlazni dvosed) i Skajglasovog Daglasovog A-4 (jurišni avion).

Slovenački vojni časopis piše da su mnogi vojni analitičari uvereni da je reč o lovcima koji su prvobitno bili namenjeni Hrvatskoj.

„Naš južni sused je pre godinu dana odlučio da kupi unapređene izraelske lovce F-16, ali su Sjedinjene Države stavile veto na prodaju, jer je to američka tehnologija. Sofisticirana izraelska elektronika i radarski sistemi bili su presudni u odluci Hrvatske da F-16 kupi od Izraela, umesto da to kupi od Sjedinjenih Država ili Grčke, koje su takođe poslale ponude“, piše Obramba.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track