NASTAVNIK MILE NOVAKOVIĆ DOBIO OTKAZ JER JE SRBIN: Na času rekao reč tavanica umesto strop! Pravda stigla tek posle njegove smrti
Ilustracija, Foto: Profimedia

SLUČAJ SRPSKOG NASTAVNIKA U HRVATSKOJ

NASTAVNIK MILE NOVAKOVIĆ DOBIO OTKAZ JER JE SRBIN: Na času rekao reč tavanica umesto strop! Pravda stigla tek posle njegove smrti

Hrvatska -

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist pokojnog Mile Novakovića, srednjoškolskog profesora iz Darde koji je sad već daleke 1999. dobio otkaz jer je predavao na srpskom umesto na standardnom hrvatskom jeziku.

Sud je utvrdio da Novakoviću nije pružena mogućnost edukacije i da su inspekcijskim nadzorom bili obuhvaćeni isključivo nastavnici srpske nacionalnosti.

Hrvatska je sada Novakovićevoj porodici dužna da isplati 5.000 evra odštete i 850 evra naknade za sudske troškove.

Sud je u petak presudio u predmetu "Mile Novaković vs. Hrvatska" i zaključio da je prekršen članak 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima koja se odnosi na pravo na poštovanje privatnog života.

Nije doživeo pravdu

Pokojni Novaković se pre 21 godinu obratio Evropskom sudu nakon što je otpušten s posla zbog toga što je predavao na srpskom. Sud je presudio da je dobio otkaz, a da vlasti pritom nije razmotrile alternative, poput dodatne edukacije Novakovića. Uzevši u obzir samo njegove godine i dužinu radnog staža, Hrvatska je preduzela najstrožu kaznu i time značajno ugrozila njegova prava, zaključio je sud.

Evropski sud za ljudska prava
Evropski sud za ljudska prava foto: Profimedia

Naime, tokom časa održanog 19. 11. 1998. godine umesto reči "strop" upotrebio je reč "tavanica".

Na tom času je bio nadzor prosvetne inspekcije po anonimnoj prijavi protiv njega i još nekoliko profesora srpske nacionalnosti da ne izvode nastavu na standardnom hrvatskom jeziku. S obzirom na to da je profesor Novaković koristio neke reči iz srpskog, a ne hrvatskog jezika, među kojima je, eto, bila i tavanica, prosvetna inspekcija zaključila je da su navodi iz prijave tačni, da se on ne koristi hrvatskim književnim jezikom u svakom pogledu, pa je školi naloženo da mu zabrani dalji rad.

Jednako je prošao još jedan njegov kolega srpske nacionalnosti.

"S obzirom na nespornu sličnost dva jezika, kao i činjenicu da je podnosilac zahteva živeo i radio većinu svog radnog veka u Hrvatskoj, teško je razumeti zašto nije razmatrana opcija pružanja dodatne obuke. Mile Novaković je nažalost umro tako da nije dočekao pravdu. Iza njega su ostali supruga i dvoje dece", rekla je za srpske Novosti advokatica Branka Paprić, koja je Novakovića zastupala pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Od jula 1998. bio je zaposlen u srednjoj školi u Dardi. Paprićeva je ispričala kako je Novaković predavao tehnički vaspitanje i da je protiv njega i još nekoliko kolega srpske nacionalnosti neko poslao anonimnu prijavu jer "na nastavi koriste srpske reči".

"Novaković je dobio otkaz zbog tavanice", otkrila je Paprićeva dodajući kako se ta reč nalazi u rečniku hrvatskog jezika.

Nakon inspekcije, koja je sprovedena samo na nastavnicima srpske nacionalnosti, Novakoviću je zabranjeno da predaje dok traje upravni postupak. Škola ga je u martu 1999. godine otpustila jer nije predavao na standardnom hrvatskom jeziku.

Upravni sud ukinuo je tu odluku 2006., utvrdivši da pitanje na kojem je jeziku u tom trenutku trebalo da bude podučavana nastava u toj školi nije bilo utvrđeno. Novaković se neuspešno obraćao hrvatskim sudovima, uključujući i Ustavni kojem je podneo žalbu 2011. godine.

Paprićeva je podnela tužbu pred Opštinskim sudom u Belom Manastiru radi poništenja te odluke, povratka na rad i isplate plate.

Tokom postupka je prihvaćena žalba Upravnom sudu te je poništeno rešenje, ali Opštinski, Županijski i Ustavni sud nisu cenili tu činjenicu, dodala je Paprićeva. Novaković tako nikad nije vraćen na posao niti su mu isplaćene plate. Međutim, morao je da plati troškove postupka školi. Na kraju je dobio nisku penziju, prenosi Index.

Kuriri.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track