NOVI UDAR VEČERAS U HRVATSKOJ: U prvom zemljotresu sedmoro mrtvih! Desetine povređenih, srušene kuće (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia / AFP

STRAŠNO

NOVI UDAR VEČERAS U HRVATSKOJ: U prvom zemljotresu sedmoro mrtvih! Desetine povređenih, srušene kuće (FOTO, VIDEO)

Hrvatska -

*Novi zemljotres od 3,9 stepeni večeras pogodio Hrvatsku

* Veoma snažan potres od 6,3 stepena zatresao je u 12,19 Petrinju, a strašno je bilo i u Zagrebu

* Poginulo 7 ljudi, među njima devojčica (12) iz Petrinje

* Podrhtavanje se osetilo širom regiona, u BiH, Sloveniji, Srbiji pa čak i Italiji

* Materijalna šteta u Petrinji je ogromna

U 12.20 centralna Hrvatska se ponovo zatresla! Zagreb je 'drmalo' dobrih 20-ak sekundi... Epicentar potresa bio je 46 kilometara jugoistočno od Zagreba, negde oko Petrinje.

Pratite uživo razvoj događaja:

Gradonačelnik Gline: Ovo ne pamtimo od 1908. god

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević izjavio je danas kako su u razornom zemljotresu, koji se ne pamti od 1908. godine.

"Današnji potres je razorio centar grada, ali i okolna naselja. Najgore su stradale Majske poljane, gde nažalost imamo pet žrtava. Za još dvoje se traga koji su pod ruševinama, nadamo se da ćemo da uspemo da ih izvučemo", rekao je Kostanjević za zagrebačku TV N1.

Zemljotres je pogodio i ostala naselja na glinskom području prema Petrinji, sva naselja koja gravitiraju prema reci Kupi.

NOVI ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ

Nakon razornog zemljotresa od 6,3 stepena sa epicentrom kod Petrinje i Siska, usledila je serija nešto slabijih potresa, a poslednji je registrovan u 18.29 časova.

Prema podacima Evrospko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) jačina zemljotresa bila je 3,9 stepeni, a epicentar je zabeležen 18 kilometar od Siska.

SEDMORO STRADALO

Broj žrtava popeo se na 7 a u ruševinama ima još ljudi, prenosi Index.hr

Petrinja, Hrvatska, zemljotres
foto: Profimedia / Damir SENCAR / AFP

Zemljotres se osetio u 11 zemalja

Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC) procenio je da je današnji zemljotres sa epicentrom u Petrinji magnitude 6,2 stepena po Rihteru osetilo šest miliona ljudi.

Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda (USGS) pak procenio je da se potres u Hrvatskoj osetio u još 11 zemalja regiona.

Prema tim informacijama, zemljotres na području Petrinje se osetio širom Bosni i Hercegovini, Češke, Nemačke, Mađarske, Italije, Crne Gore, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije i Austrije, prenela je Hina.

PETORO MRTVIH

Broj žrtava današnjeg snažnog zemljotresa sa epicentrom u Petrnji, popeo se na pet, dok je više desetina povređenih.

Prema poslednjim informacijama poginuli su 12-godišnja devojčica u Petrinji, 20-godišnji mladić, jedan muškarac, kao i otac i sin u Majskim Poljanama kod Gline, a potvrdila je za zagrebački portal Index zamenica gradonačlenice Gline Branka Bakšić Mitić.

Petrinja, Hrvatska, zemljotres
foto: Profimedia / Damir SENCAR / AFP

ŽENA ŽIVA POD RUŠEVINAMA, U TOKU SPASAVANJE

U Petrinji je pas pronašao jednu ženu pod ruševinama i u toku je njeno spasavanje.

Na još tri lokacije traga se za zatrpanima, rekao je direktor Civilne zaštite Hrvatske Damir Trut, prenosi Hina. Osam pasa je na terenu u potrazi za stradalima u ruševimana od potresa.

Petrinja, Hrvatska, zemljotres
foto: Profimedia / Damir SENCAR/ AFP

TRI žrtve, otac i sin stradali u Glini

"Poginuo je dečko od 20 godina iz Majskih Poljana, srušila se kuća na njega, a stradao je i njegov otac", potvrdila je zamenica gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić.

U kući je bila i žena, ali su je živu izvukli iz ruševina.

Fejsbuk aktivirao Safety Chech za Hrvatsku

Zbog razornog zemljotresa aktivirana je Fejsbukova opcija Safety Check za označavanje da se nalazite na bezbednom mestu. Tako su građani hrvatske u mogućnosti da putem Fejsbuka obaveste svoje prijatelje i porodice da su dobro.

Stižu kreveti i šatori, vatrogasci i psi tragači

Spasioci, vojska, vatrogasci i policija pomažu građanima, a kako prenose mediji dosta ljudi je ostalo pod ruševinama, mnogi zapomažu na ulicama, a ima i poginulih.

Štab civilne zaštite Istarske županije i Vatrogasna zajednica poslali su u pomoć na područje Petrinje, ukupno 18 vatrogasaca sa psima tragačima.

Stiglo je i 15 vatrogasaca Osijeka obučenih za spasavanje iz ruševina sa svom potrebnom opremom, a dva interventna tima poslao je i grad Zagreb, kao i ekipu s kontejnerom, vatrogasce obučene za spašavanje iz ruševina, 100 kreveta i pet šatora.

JEZIVI SNIMCI PETRINJE IZ VAZDUHA

Na Tviteru su objavljene fotografije uništenog grada iz vazduha, koje je snimio Aeroklub Petrinja.

OŠTEĆENA I ZGRADA SABORA, EVAKUISANI ZAPOSLENI

U današnjem zemljotresu oštećena je i zgrada Hrvatskog sabora, a narednih dana biće poznato koliko je šteta velika. Kako navodi Hina, pozivajući se na saznanja iz Sabora, zaposleni koji su bili u zgradi u trenuku potresa, jačine 6,2 stepena Rihtera, evakuisani su.

Zgrada Sabora je već oštećena u potresu u martu, podseća Hina.

ZAGREB: Kolone automobila i uplašenih pešaka na ulicama

Kolone automobila i pešaka su i dalje na ulicama Zagreba u svim smerovima. Saobraćaj dodatno usporava kiša, a građani koji su nakon potresa u strahu izašli na ulice, polako se vraćaju u stanove i kuće, ali ima ih i dalje na ulicama.

Kako navodi Hina, svima se na licu vide strah i zabrinutost.

BOŽINOVIĆ: EU organizuje pomoć

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas u Petrinji da je Hrvatska pokrenula evropski mehanizam uzbunjivanja i da očekuje da će "u kratkom roku" početi da pristiže sva oprema koja je potrebna.

"Upravo sam razgovarao s komesarom Evropske komisije za vanredna stanja, čitav niz zemalja je već ponudio pomoć, a na nivou EU se organizuje pomoć za ono što nam je u ovom trenutku najpotrebnije", rekao je Božinović za N1 u Petrinji.

Petrinja, zemljotres
foto: Profimedia / AFP

PLENKOVIĆ: Ne zna se ima li još žrtava, vojska je stigla u Petrinju

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovo je danas došao u Petrinju i rekao da je deo vojske već stigao, a da će stići još jedan deo.

"Hitna pomoć i dodatno osoblje stiže iz Zagreba, GSS iz cele Hrvatske, civilna zaštita takođe. Svi ovamo dolaze. Poginula je jedna devojčica, ali još niko sa sigurnošću ne može reći ima li još žrtava. Dižemo sve", rekao je Plenković.

U Petrinju su upućeni bageri, a tokom dana stići će i konetejneri u koji će biti smešteni oni koji su izgubili svoje domove. Veći dio stanovništva, iz razrušenih delova, biće evakuisani van ovog mesta i za njih će biti pronađen alternativni smeštaj.

0579422214, Petrinja, Hrvatska
foto: Profimedia

BOLNICA U SISKU: Strašno je, ima monogo povređenih

Zamenik direktora bolnice u Sisku Marin Repustić izjavio je da ima mnogo povređenih u današnjem zemljotresu i da je situacija u gradu strašna.

"Strašno je. Dovoze nam povređne sa svih strana. Ima puno povređenih", rekao je Repustić za hrvatski Index.

Povređeni iz Siska i Petrinje stižu i u zagrebačku kliniku za traumatologiju.

OTAC I SIN SPASENI U PROGRAMU UŽIVO

Spasilačke službe i vatrogasci golim rukama pretražuju ruševine u Petrinji.

Iz jedne stambene zgrade izvučeni su otac i dete koji su vozilom Hitne pomoći prebačeni u bolnicu. U vidnom su šoku i prekriveni prašinom. Za sada se ne zna kakve su povrede zadobili, ali su ih odneli na nosilima. Više pročitajte OVDE.

Petrinja
foto: Youtube/Printscreen

SEIZMOLOG KUK: Ovaj zemljotres je oslobodio energiju 30 puta jaču od onoga koji je u martu pogodio Zagreb

Seizmolog Krešimir Kuk kazao je da je današnji potres magnitude 6,2 stepena bio izrazito snažan i oslobodio energiju 30 puta jaču od onoga koji je u martu pogodio Zagreb. „Verujemo da je ovo najjači udar i nakon njega će sigurno slediti naknadni udari”, rekao je Kuk dodavši kako se ne može u potpunosti isključiti još jedan snažan potres.

JOŠ JEDAN POTRES

Osetio se još jedan jači potres od 4,5 Rihtera, javlja EMSC.

BANJALUČANI IZAŠLI NA ULICE

Brojni građani Banjaluke, u Bosni i Hercegovini, istrčali su na ulice nakon snažnog potresa koji je zatresao i grad na Vrbasu.

EVAKUIŠE SE BOLNICA U PETRINJI

Stanje u petrinskoj bolnici je dramatično. Osoblje iznosi bolesnike iz objekta koji je oštećen zbog straha od novog zemljotresa. Vatrogasci i policija tragaju za povređenima, a bolnica će, kako izveštavaju hrvatski mediji, uskoro biti popunjena žrtvama zemljotresa.

U ZAGREBU KOLAPS

U Zagrebu je saobraćajni kolaps nakon snažnog potresa jačine 6,2 stepena Rihterove skale, a policija je pozvala građane da lična vozila koriste samo u hitnim situacijama.

Zagrebačka policija pozvala je građane da se drže i drugih preporuka u slučaju potresa.

POTRES PREKINUO SEDNICU SLOVENAČKOG PARLAMENTA

Snažan zemljotres, koji je danas pogodio Hrvatsku i koji se osetio u susednim zemljama, prekinuo je danas sednicu slovenačkog parlamenta.

ZEMLJOTRES I U SEVERNOJ MAKEDONIJI

Zemljotres jačine 3,1 stepen zabeležen je u 12.34 sati u Severnoj Makedoniji.

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) epicentar zemljotresa bio je na 14 kilometara od Štipa (82 kilometra od Skoplja) na dubini od tri kilometra.

Još nema podataka o eventualnoj materijalnoj šteti ili povređenima.

KRŠKO OBUSTAVLJA RAD

Nuklearna elektrana Krško u Sloveniji obustavila je rad iz predostrožnosti danas posle snažnog zemljotresa koji je danas pogodio oblast Petrinje u Hrvatskoj.

Gašenje nuklearke je standardna procedura u slučaju snažnog potresa, rečeno je iz ove kompanije za STA.

Kako javljaju lokalni mediji, prve scene iz Petrinje su dramatične, dosta je ruševina.

Vatrogasne sirene odjekuju i u Zagrebu, stanovnici javljaju da se sve treslo, dolaze dojave i o velikoj šteti, a nestalo je i struje.

Potres se osetio i u Srbiji.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track