Najnovije vesti

SPASIOCI U PETRINJI SU BILI NEMOĆNI: Čovek zarobljen u crkvi preminuo, do kraja se molio Svetom Nikoli i Svetom Vidu!
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

tuga

SPASIOCI U PETRINJI SU BILI NEMOĆNI: Čovek zarobljen u crkvi preminuo, do kraja se molio Svetom Nikoli i Svetom Vidu!

Hrvatska

Nešto posle 19.30, nakon više od šest sati potrage, vatrogasci su pronašli telo preminulog muškarca u ruševinama parohijske crkve Sv. Nikole i Vide u Žažini, što je povećalo broj poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio centralnu Hrvatsku na sedam.

Gradonačelnik Lekenika Ivica Perović rekao je za Dnevnik.hr da je muškarac, prema do sada dostupnim informacijama, preminuo. U toku je policijska istraga i telo se izvlači iz ruševina crkve. Prema rečima paroha, u ruševinama je ubijen orguljaš koji je bio u crkvi u vreme zemljotresa i čistio orgulje koje su pogođene prethodnim zemljotresom.

Kako javlja RTL, crkva u Žažini kod Lekenika uništena je u zemljotresu, a za nestalima su tragali ispod ruševina.

Izvučena su tri vernika. Spasilačke ekipe uklonile su ostatke zidova koji su pretili urušavanjem. U podne i 20, kada je zemljotres pogodio, srušili su se zvonik i plafon crkve Svetog Nikolaja. Nekoliko parohijana očistilo je crkvu od posledica jučerašnjeg zemljotresa. Većina njih uspela je da se izvuče na sigurno. Jedna osoba je ostala zarobljena.

Kada su vatrogasci izašli na teren da izvuku ljude iz ruševina, sve je bilo puno prašine, sve se treslo, sve se raspadalo i nisu razmišljali o sebi već su ušli unutra, došli su do muškarca, dok su dve žene uspele same da izađu, njega su izvukli.

Čovek koji je ostao pod ruševinama je organista crkve i nalazio se na poslednjem spratu crkve, kažu ljudi koji su bili u crkvi. Neverovatno je da je čovek kojeg su izvukli preživeo jer slike crkve izgledaju apokaliptično.

Kada je počeo zemljotres, skočio je ispod stola na kome su bile naslagane jaslice u crkvi i ispod tog stola, ali izgleda da ga je spasila jaslica iako se na taj sto srušio čitav plafon. Sve vreme dok je bio pod  tim stolom molio se Svetom Nikoli i Svetom Vidu, kojima je crkva i posvećena.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...