POTRESNI PRIZORI IZ HRVATSKE: Majske Poljane teško pogođene zemljotresom! Mnoge kuće su srušene, bageri našli tela oca i sina
Foto: Printscreen Youtube/ Ilija ike Sljivic

strašne scene

POTRESNI PRIZORI IZ HRVATSKE: Majske Poljane teško pogođene zemljotresom! Mnoge kuće su srušene, bageri našli tela oca i sina

Hrvatska -

Majske Poljane, srpsko selo u blizini Petrinje, najteže je pogođeno zemljotresom koji je pogodio Hrvatsku. Nema kuće koja nije uništena ili oštećena, petoro ljudi je poginulo, a bageri su našli tela oca i sina koji su zatrpani u ruševini.

U mestu od 195 stanovnika potvrđeno je da je petoro poginulih, a selo, u kome tri četvrtine meštana čine Srbi, izgleda apokaliptično.

Kako piše „Jutarnji list“, mnoge kuće su srušene, nema one koja nije prilično oštećena, a i kuće koje spolja izgledaju da su u dobrom stanju, iznutra su - prepolovljene.

Seoski dom, u kom su nekada bili prodavnica i pošta, sada je samo gomila šuta.

Meštani kažu da je posle prvog potresa u ponedeljak sve bilo manje, više u redu, sanirali su oštećenja, a onda je novi potres sravnio sve sa zemljom.

U selu je poginuo 20-godišnji mladić, ispod jedne od ruševina bageri koji su kopali pronašli su tela poginulih oca i sina, za nekoliko meštana još se traga, bilo je i onih koji su izvučeni živi iz srušenih kuća.

Meštani, među kojima ima i beba, spavali su u automobilima, jer nisu mogli u srušene i oštećene kuće.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, kazao je da među žrtvama zemljotresa ima dvoje Srba i jedna devojčica iz mešanog srpsko-hrvatskog braka, koja je bila i prva identifikovana žrtva potresa.

„Od sedam žrtava zemljotresa, pet je identifikovano u Majskim Poljanama na području grada Gline, od toga su dvoje doseljenih Hrvata iz BiH i jedan naseljeni Hrvat iz drugih delova Hrvatske, kao i dvoje Srba - jedan mladić i jedan stariji čovek“, rekao je Pupovac.

Sedma žrtva, kako je rekao Pupovac, jeste orguljaš koji je pronađen u ruševinama župne crkve Sv, Nikole i Vida u Žažini.

„Što se tiče šteta, u nekim područjima su štete velike, kao što su Majske Poljane i sam grad Glina, kao i grad Petrinja i pojedina sela na područjima grada Petrinje, Siska, Kostajnice i nešto manje Dvora na Uni“, naveo je Pupovac.

​Kada je reč o srpskim institucijama, najveća je šteta na parohijskom domu SPC u Petrinji, gde je, kako je naveo Pupovac, pre par godina završena obnova zdanja starog 250 godina, u kojem je bila parohijska kuća.

„Unutra je bila i kapela. To mora da se sruši jer je toliko uništeno, sada se spasavaju matične knjige i vredna jevanđelja“, precizirao je Pupovac.

Kurir.rs/Jutarnji list/Sputnjik

Foto: Printscreen/Ilija ike Sljivic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track