POMOĆ STIŽE SA SVIH STRANA: U Glinu dopremljeno 20 mobilnih kućica, biće useljive već danas, a evo gde će prve biti postavljene
Foto: Printscreen Youtube/ Index Video

nakon stravičnog potresa

POMOĆ STIŽE SA SVIH STRANA: U Glinu dopremljeno 20 mobilnih kućica, biće useljive već danas, a evo gde će prve biti postavljene

Hrvatska -

U Glinu je jutros stiglo prvih 20 mobilnih kućica namenjenih porodicama pogođenim zemljotresom u Sisačko-moslavačkoj županiji, većinom iz Istre, koje je doniralo više domaćih hotela i drugih kompanija, a u narednih nekoliko dana trebalo bi da stigne ukupno preko 84 mobilnih kućica za smeštaj više od 500 ljudi, prenosi Hina.

Dopremljene mobilne kućice biće useljive već danas, a prve će biti postavljene u Novom selu, rekla je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je obišla i to selo. Ona je kućice dočekala zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i županom Sisačko-moslavačkim Ivanom Žinićem.

Ministarka se zahvalila svima koji su donirali kućice i istakla da je veoma važno to što će ljudi u njima moći da spavaju već večeras.

Ona i župan su kao dobrim ocenili koordinaciju između svih službi i jedinica lokalne uprave i samouprave.

Župan se takođe zahvalio svima koji su donirali kućice i svima ostalima na pomoći, zamolivši ih da za sada više ne šalju hranu i stvari, jer toga trenutno ima dosta u skladištima. On je rekao da bi svi najpre trebalo da se jave u županijski centar, kako bi se znalo gde i ko odlazi.

Žinić je takođe pozvao ljude da prijavljuju štete u narednih sedam dana, kako bi mogle da se naprave procene šteta i troškovi obnove.

On je istakao da se će se danas rešiti pitanje raspodele finansijskih sredstava, odnosno više od 13,17 miliona evra (100 miliona kuna) koje je županija dobila od Vlade, oko čega su se već dogovarali i s ministrima finansija i državne imovine Marićem i Horvatom, koji takođe danas dolaze u Županiju.

Potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved se takođe zahvalio ministarki Brnjac i svim donatorima-hotelijerima, ugostiteljima, kampovima i privatnim donatorima na kućicama.

On je podsetio da je Vlada u 24 sata nakon razornog zemljotresa obezbedila više od 15,81 miliona evra (120 miliona kuna) za pogođena područja, od čega preko 13,17 miliona evra (100 miliona kuna) za Sisačko-moslavačku županiju. On je svima koji i dalje žele da pomažu poručio da se informišu o tome šta je ljudima u tom trenutku najpotrebnije, kao što su sada, na primer, agregati kojih nema dovoljno.

Kućice su dovezli šleperi više prevoznika iz cele Hrvatske, a prevoz su koordinisali Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatski turistički savez i Kamping udruženje Hrvatske.

Mobilne kućice su namenjene porodicama pogođenim zemljotresima u Sisačko-moslavačkoj županiji, posebno onima koje zbog stoke i zemlje ne mogu ili ne žele da napuste svoje domove.

Mobilne kućice su donirale mnoge kompanije. One se sastoje od dve sobe za četiri osobe, imaju opremljene kuhinje sa stolom, toalet i tuš, a postavljaju se na kamene blokove.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Youtube/Index Video

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track