SRUŠILE SE KUĆE OBNOVLJENE POSLE RATA: Hrvatsko tužilaštvo pokreće istragu posle stravičnog zemljotresa
Foto: EPA

sumnjiva gradnja

SRUŠILE SE KUĆE OBNOVLJENE POSLE RATA: Hrvatsko tužilaštvo pokreće istragu posle stravičnog zemljotresa

Hrvatska -

Državno tužilaštvo za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u Hrvatskoj (USKOK) tražiće od policije da sprovede kriminalističku istragu o mogućim propustima u posleratnoj obnovi objekata na području potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije.

Istraga će biti sprovedena zbog javnih objava i istupa pojedinaca o mogućim propustima u posleratnoj obnovi objekata na području Sisačko-moslavačke županije.

"USKOK će hitno zatražiti od policije sprovođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđenja postojanja osnovane sumnje da bi bilo počinjeno krivično delo iz nadležnosti Ureda ili neko od drugih krivičnih sela za koje se istraga preduzima po službenoj dužnosti, te će ujedno zatražiti i od drugih državnih organa preduzimanje radnji i mera iz njihove nadležnosti", saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

0579551240, Petrinja, potres, zemljotres, ruševine, vatrogasci, policija, Hrvatska
foto: Profimedia/ Goran Jakus/Shutterstock Editorial

Plenković: Sve ćemo istražiti

Hrvatski mediji podsećaju da je premijer Andrej Plenković rekao danas da treba ispitati zašto su neke kuće nakon "Domovinskog rata" nekvalitetno obnovljene, te da u ovom trenutku nema detaljnih saznanja o tome.

"Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, ko je radio, bio u nadzoru, ko je davao konačne upotrebne dozvole za objekte", rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Andrej Plenković
foto: EPA/JOHANNA GERON

Državni sekretar Centralne državne kancelarije za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar podsetio je da je nakon rata u Hrvatskoj obnovljeno više od 156.000 porodičnih kuća. Obnova je trajala od 1995. do 2000. godine i učestvovalo je više od 150 kompanija.

Arhitekta Ivan Križić rekao je da zakoni jasno propisuju način gradnje i da se loša gradnja u Petrinji nakon rata može nazvati samo - kriminalom.

"Takve situacije se ne mogu dogoditi, to je kriminal, i na njih treba da reaguju službe zadužene za kriminal", rekao je Križić.

zemljotres, Petrinja
foto: Tanjug/AP

Zamenica gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić rekla je nedavno da su se, između ostalog, u potresu rušile kuće koje su izgrađene tokom obnove nakon rata.

Ministar građevinarstva Darko Horvat najavio je istragu o kućama koje su se urušile usled razornog potresa na području Petrinje, a obnovljene su nakon rata, prenose hrvatski mediji.

Kurir.rs/Srna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track