Najnovije vesti

HRVATSKI NAUČNIK UPOZORAVA DA DOLAZI TREĆI TALAS KORONE: Virus se i dalje širi, sadašnji brojevi ne predstavljaju realnu sliku
Foto: EPA / Antonio Bat

ivan đikić

HRVATSKI NAUČNIK UPOZORAVA DA DOLAZI TREĆI TALAS KORONE: Virus se i dalje širi, sadašnji brojevi ne predstavljaju realnu sliku

Hrvatska

Hrvatski naučnik sa Gete instituta u Frankfurtu Ivan Đikić upozorio je danas da pandemija korona virusa ne jenjeva, da dolazi treći talas i da se širom EU očekuje pogoršanje situacije tokom ovog i narednog meseca.

Đikić kaže da posebno zabrinjava pojava nekoliko novih sojeva brže širećih virusa koji mogu da zatrpaju i opterete zdravstveni sistem mnogo brže nego originalni sojevi.

"To nas upućuje na neophodan dodatni oprez pre svega u uvođenju boljih tehnologija testiranja i detekcije širenja virusa, kao i na dodanu podršku zdravstvenom sistemu", rekao je Đikić za zagrebački Večernji list.

Ukazao je da zbog ta dva faktora mnoge zemlje produžavaju i pooštravaju epidemiološke mere do kraja januara i potrebno je pažljivo pratiti sve promene u lokalnim sredinama nakon čega će doći do evaluacije.

Kao dobru vest istakao je da se očekuje i primena Oksford/AstraZeneka vakcine u EU.

Upozorio je, međutim, da vakcinisanje u prva dva meseca ove godine neće imati neki značaj, jer se imunitet stiče tek pet do šest nedelja od vakcinacije.

On tvrdi da aktuelni brojevi novozaraženih nisu realni, kada je o Hrvatskoj reč, jer su svi proteklih dana bili usmereni na prioritetnu pomoć zemljotresom ugroženom području.

"Verovatno je da se virus i dalje širi i da sadašnji brojevi ne predstavljaju realnu sliku. Stoga je najbolje pričekati s odlukama do 20. januara do kada bi trebalo povećati broj testiranih osoba", rekao je Đikić.

Inače, Nacionalni štab bi na danas najavljenoj konferenciji za novinare trebalo da se izjasni o daljim merama zaštite od širenja korona virusa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...