Najnovije vesti

HRT SPOTOM ZA POMOĆ PETRINJI UZNEMIRIO JAVNOST Emitovali ga 172 puta, neki tvrde da im traumatizuje decu! Sporna i muzička podloga
Ilustracija, Foto: Profimedia/ Damir SENCAR/AFP

mediji

HRT SPOTOM ZA POMOĆ PETRINJI UZNEMIRIO JAVNOST Emitovali ga 172 puta, neki tvrde da im traumatizuje decu! Sporna i muzička podloga

Hrvatska

Dva dana nakon razornog zemljotresa u Petrinji, u novogodišnjoj noći, HRT je na sva četiri programa počeo da emituje pesmu Doris Dragović "Dajem ti srce", praćenu dramatičnim scenama koje su njihove kamere zabeležile neposredno nakon zemljotresa.

Tako je započela kampanja za njihovu humanitarnu akciju "Niste sami sa nama", u kojoj pozivaju građane da uplate pomoć na državni račun sa kojeg će novac ići žrtvama. U tih 12 dana snimak su emitovali 172 puta na HRT-u, što je u proseku 15 puta dnevno, za šta je trebalo 593 minuta programa javne televizije, piše Tena Šarčević za Jutarnji list.

Neki kažu da je kampanja jadna i kičasta jer se oslanja na niske strasti, šokantne scene, a zbog muzičke podloge koja je stvorena tokom rata dočarava taj nesrećni period. Brojni čitaoci Slobodne Dalmacije smatraju da su scene previše uznemirujuće, dodajući da su njihova deca traumatizovana, tim više što se ovaj video neprestano vrti.

Zlatan Krajina, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, komentiriše odabir pesme "Dajem ti srce" za muzičku pozadinu ove kampanje.

"Pesma odabrana za akciju pomoći korisno priziva ostanak sa sugrađanima, ali melodramatičan zvuk devedesetih (uz poruke da je žena tu da rađa, a pojedinac usmeren jedino na naciju i Boga), otvara pitanje može li domoljublje biti iskazano savremenije i pozitivnije, kao veličanjem građanske solidarnosti (npr. pjesma "Kad bi svi") i navijanjem za bolju budućnost",  kaže Krajina.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...