Najnovije vesti

MEŠETARI SE OKOMILI NA NESREĆNE LJUDE SA BANIJE: Nude neke čudne kredite, reagovala i HNB
Foto: AP, Profimedia

tuga

MEŠETARI SE OKOMILI NA NESREĆNE LJUDE SA BANIJE: Nude neke čudne kredite, reagovala i HNB

Hrvatska

Putem društvenih mreža građanima područja pogođenih zemljotresom nude se neregulisani zajmovi, koji predstavljaju zaduživanje povećanog rizika.

Hrvatska narodna banka upozorava građane na opasnost takvog načina zaduživanja jer su uslovi i cijžžena često za zajmoprimca mnogo nepovoljniji od uslova iz ponude regulisanih kreditora, navela je HNB.

Neregulisane zajmove, objašnjavaju u HNB-u, odlikuje nejasan identitet poverioca i nepažljivo sastavljena ponuda koja ostavlja utisak lošeg prevoda na hrvatski jezik bez potpunih podataka uobičajenih za ponude kreditnih proizvoda ili detalje ugovora, a u slučaju da se zatraže dodatne informacije, ponuđač izbegava davanje preciznog odgovora.

HNB ističe da su potrošači koji se odlučuju za takve kredite izloženi različitim rizicima, i to finansijskom riziku gubitka novca i pre potpisivanja ugovora, otplaćivanja kredita u znatno većem iznosu od očekivanog ili dobijanja kredita manjeg od očekivanog, kao i rizicima prevara i manipulacija ličnim podacima, jer postupak kreditiranja zahteva lične podatke bez objašnjavanja svrhe prikupljanja, obrade i čuvanja ovih podataka, povećavajući na taj način rizike povezane sa krađom identiteta ili posledičnom prevarom.

"Kako bismo osigurali da potrošači prilikom razmatranja mogućnosti ugovaranja kredita uzimaju u obzir ponude institucija pod nadzorom HNB-a, skrećemo pažnju na zakonske odredbe koje se odnose na jasne i transparentne informacije potrošačima putem predugovornih podataka o imenu, adresi i matičnom broju trgovca, osnovnim karakteristikama i ukupnoj ceni finansijske usluge, ključne odredbe ugovora, način rešavanja sporova i pravo na jednostrani raskid (Zakon o zaštiti potrošača)".

"Pored toga, pre ugovaranja kredita, regulisane institucije dužne su da potrošaču obezbede evropski standardizovani obrazac informacija u kojem se jasno prikazuju podaci o glavnim karakteristikama traženog kredita, kamatnoj stopi i ostalim troškovima, učestalosti i broju uplata, simulaciji u slučaju nepovoljnog kretanja kursa za 20 odsto. je zajam u valuti ili povezan valutnom klauzulom i nizom drugih korisnih informacija".

"Zbog svog standardizovanog oblika i obima informacija, Evropski standardizovani informativni obrazac omogućava bolje informisanje potrošača i mogućnost upoređivanja uslova u ponudi zajmova iste vrste".

"Ponude koje ne sadrže navedene podatke ili u okviru kojih nije moguće dobiti te podatke ni na lični zahtev, rizične su za potrošača", upozorava HNB

Kurir.rs/Novi list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...