VIDOVITI GRADONAČELNIK GLINE: Kostanjević terenac za obilazak područija oštećenih zemljotresom naručio mesecima unapred!
Foto: Screenshot YT

čudno

VIDOVITI GRADONAČELNIK GLINE: Kostanjević terenac za obilazak područija oštećenih zemljotresom naručio mesecima unapred!

Hrvatska -

Čini se da gradonačelnik Gline, HDZ-ov Stjepan Kostanjević, ima dar vidovitosti.

Kako drugačije objasniti kupovinu novog službenog terenca vrednog 150 hiljada kuna (u svrhu obilaska evto - 7,5 kuna) nakon zemljotresa, ako je Grad Glina već odlučio da ga kupi nedeljama pre zemljotresa?

Ovih dana službena glinena flota ojačana je još jednom akvizicijom - SUV-om Dacia Duster. Sama nabavka verovatno ne bi bila sporna da Grad nema još tri automobila, od kojih je jedan limuzina Škoda Superb koju koristi gradonačelnik Kostanjević. Zato smo ga kontaktirali i zamolili da pojasni da li su i zašto dobili novi Duster. U svom zvaničnom odgovoru Kostanjević nam je potvrdio kupovinu i obavestio nas da je plaćeno 147.995 kuna sa PDV-om.

"Nabavljen je 13. januara 2021. godine zbog povećane potrebe za obilaskom terena izazvanog zemljotresom", rekao nam je gradonačelnik.

Međutim, čini se da je plan za nabavku novog automobila postojao davno, više od mesec dana pre zemljotresa koji je krajem decembra opustošio Baniju. Nezavisni gradski većnik Radomir Lončarević kaže nam da je kupovina novog vozila bila poznata još u novembru.

"Već 11. novembra na sednici Gradskog veća usvojili smo budžet za 2021. godinu i bila je kupovina još jednog službenog vozila od 150 hiljada kuna. Na pitanje koja je potreba za novim službenim vozilom, Kostanjević je odgovorio da se zbog toga ne brinemo jer vozilo neće biti kupljeno pre izbora, već će odluka o kupovini ostati na onom koji bude izabran na lokalnim izborima za gradonačelnika. A onda ga je ipak uzeo. Njegov odgovor da je reč o zemljotresnom vozilu jednostavno nije tačan. To je planirao i ranije", rekao nam je Lončarević i dostavio materijale koji potvrđuju njegove reči.

Takođe, na zvaničnoj gradskoj veb stranici možete videti Plan nabavki za 2021. godinu, koji donosi i potpisuje gradonačelnik, a u kojem je 10. decembra 2020. godine, odnosno 18 dana pre zemljotresa, dodeljen predmet za kupovinu novog automobila. Tendera nije bilo, kaže nam Kostanjević, jer je reč o jednostavnoj kupovini vrednoj manje od 150 hiljada kuna, a pored Dustera, Grad Glina ima i Suzuki Vitara iz 2007. i Pežo 206, takođe iz 2007. Tu je, naravno, i Škoda Superb iz 2017. godine, koju najčešće vozi gradonačelnik, kažu nam u odgovoru.

Duster je nabavljen, kažu, jer Peužo ne može da izađe u susret obilaženju zahtevnog terena, a uglavnom ga koriste za dostavu hrane i drugih potrepština stanovnicima pogođenim zemljotresom. Škoda nije pomenuta.

Pitali smo ih kasnije kako su znali mesec dana pre zemljotresa da će im trebati automobil za obilazak područja pogođenih zemljotresom, ali nismo dobili odgovor na to pitanje.

Nekoliko puta mediji su pisali o Stjepanu Kostanjeviću, gradonačelniku ovog tužnog i zapuštenog grada.

Na primer, problematizovali smo postavljanje statue Franje Tuđmana na istoimenom trgu u centru grada. Ukupna cena celog projekta trebala je iznositi čak 670.692 kune. Izradio ga je kipar Ivan Fijolić, koji je za svoj dio posla prikupio 146.500 kuna, a ostatak od preko 534.000 kuna bio je namijenjen, kako su naveli, "izvođenju radova na uređenju spomenika, popločavanju i komunalnoj opremi". Zatim smo posetili Glinu i videli da nekoliko desetina kvadratnih metara betonskih pločica oko spomenika izgledaju gotovo isto kao i pre početka radova. Novac je uplaćen gradskom Komunalcu, koji je tada angažovao podizvođače. Kad nam je gradonačelnik konačno odgovorio (nismo ga zatekli u uredu i nije se javljao na mobitel), objasnio je da je na kraju sve to koštalo 437.818,55 kuna, a ponuda Komunalca bila je jeftinija. Na pitanje da li je takav trošak prikladan, gradonačelnik HDZ-a "smatra da je prikladno podići spomenik u čast prvog hrvatskog predsednika i da to zaslužuju svi građani Gline".

Ili, recimo, „Provjereno“ je jednom objavilo da je Kostanjević samo za 2016. godinu, na osnovu putnih naloga, sebi isplatio više od 43.000 kuna. Opozicioni odbornici utvrdili su da su iznosi bili 200 ili 300 puta veći od njihovih prethodnika.

Nedavno su se mediji pozabavili pričom o nedovršenom projektu dve ulice u Glini čiji su prvi radovi plaćeni preko 600 hiljada kuna u 2018. godini, ali i dalje izgledaju kao gradilište. Prema imovinskoj kartici, gradonačelnik Kostanjević je volonter s naknadom od 5.309 kuna (nije naveo da li je naveo bruto ili neto), a od ostalih prihoda iznosi 7.999 kuna neto mesečno od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Kurir.rs/24časa.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track