REKTOR ŠTITIO ZAGREBAČKOG PROFESORA OPTUŽENOG ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Umesto kazne Damir Boras mu sredio počasno zvanje VIDEO
Foto: Screenshot YT

bruka

REKTOR ŠTITIO ZAGREBAČKOG PROFESORA OPTUŽENOG ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Umesto kazne Damir Boras mu sredio počasno zvanje VIDEO

Hrvatska -

Rektor Zagrebačkog univerziteta Damir Boras bio je upoznat s najmanje jednom optužbom za seksualno uznemiravanje tokom svog šestogodišnjeg mandata.

Kako prenosi Telegram, Boras je zvanično dobio potpisani dokument u kojem bivša studentkinja opisuje šta joj je, prema njenim rečima, uradio profesor sa Filozofskog fakulteta. U izjavi se navodi da ju je profesor kontinuirano seksualno maltretirao. Takođe opisuje da ju je „povukao sa radnog stola i nasilno je poljubio“.

U pismu, koje je stiglo na zvaničnu adresu rektora Borasa, navedeni su identiteti profesora i bivšeg studenta koji ga je optužio. Profesor nije sankcionisan, ali je ubrzo nagrađen, piše Telegram, na direktnu inicijativu rektora Borasa.

Penzionisani je profesor sa Filozofskog fakulteta, koji je kasnije dobio počasnu titulu emeritus profesor, sve za vreme Borasovog mandata. Počasno je zvanje koje profesori dobijaju sa univerziteta nakon penzionisanja. Po pravilu je predlažu fakulteti za svoje profesore, ali može i sam rektor.

Katedru sa koje je profesor počeo da razmatra dodelu počasnog zvanja, odmah je odbio kada je saznao za profesorovo „nemoralno ponašanje u prošlosti“, odnosno za izjavu u kojoj student opisuje seksualno zlostavljanje.

Tada se penzionisani profesor, saznavši da ga je katedra odbila, obratio direktno rektoru Borasu. Žalio se da su njegova prava teško povređena u procesu izbora u počasno zvanje. Rektor je nekoliko meseci kontaktirao fakultet, tražeći izjave, audio zapis i transkript sastanka katedre.

U završnom pismu, piše Telegram, Boras je od fakulteta zatražio audio zapis sednice na kojoj nije razmatran predlog za počasno zvanje profesora. Pored toga, zatražio je dostavu „pismene deponovane izjave“ koja se odnosi na „nemoralno ponašanje u prošlosti“ penzionisanog profesora.

Nekoliko dana kasnije, na zahtev rektora, fakultet je poslao obrazloženje zašto mu ne mogu dostaviti audio zapis sednice, pozivajući se na mišljenje Agencije za zaštitu podataka o ličnosti. Međutim, uz pristanak bivše studentkinje penzionisanog profesora, fakultet joj i dalje šalje rektoru potpisanu izjavu o seksualnom uznemiravanju.

Pet meseci kasnije, Boras je penzionisanom profesoru „sredio“ počasnu titulu. Iako je u penziji, i dalje radi na fakultetu Rektor je zvanično primio pismo, a tačno pet meseci kasnije, uprkos tome što je znao za sve u vezi sa optužbom za seksualno uznemiravanje, predložio je Senatu univerziteta da penzionisanom profesoru dodeli počasno zvanje. Senat to uglavnom prihvata i pokreće postupak.

Isti penzionisani profesor danas ima savetodavnu ulogu na Univerzitetu i može učestvovati u izvođenju dela nastave. Za to je i plaćen, iz budžeta Rektorata univerziteta. Telegram piše da ne učestvuje u nastavi koledža, već je mentor nekim studentima doktorskih studija. Za to mjesečno prima oko 2.000 kuna neto.

Vredi podsetiti da je Boras nedavno „oštro osudio sve oblike zlostavljanja“ samo dve nedelje nakon što je sve više i više priča o seksualnom zlostavljanju više puta objavljeno u javnosti.

"Univerzitet u Zagrebu je i biće mesto nulte tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja. Univerzitetska administracija najoštrije osuđuje sve oblike zlostavljanja i snažno podržava i štiti sve koji su voljni proglasiti traumu doživljenom", rekao je Boras u sredu za N1 Univerziteti štite sve ljude koji osećaju traumu zbog ovih događaja. "

„Vreme je da se rešimo svih ovih odstupanja, zlostavljanja, a ne samo seksualnog zlostavljanja“, dodao je on, najavljujući formiranje stručne univerzitetske komisije koja će nadgledati rad fakulteta na trenutnim izveštajima o uznemiravanju i zlostavljanju.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track