ONI SU HRVATSKU ZAVILI U CRNO: Ovo su najgore masovne ubice iz komšiluka (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

tragedija

ONI SU HRVATSKU ZAVILI U CRNO: Ovo su najgore masovne ubice iz komšiluka (VIDEO)

Hrvatska -

Policija i dalje sprovodi istragu nakon što je juče na dva kilometra od Vodica pronašla mrtvog čoveka koji je povezan sa četvorostrukim ubistvom na području Šibenika i Vodica.

Telo muškarca pronađeno je nešto posle 19 sati pored vozila počinioca. Istraga treba da potvrdi da li je reč o samoubistvu, kako se pretpostavlja.

Policija još nije zvanično potvrdila identitet počinilaca i žrtava, ali se nezvanično saznaje da je Branko Koloper, vlasnik preduzeća Matkol u stečaju, automatskim oružjem ubio bračni par Mariju i Radojku Danek i Tonija Sparada, a Tedi Slamić, izvršni direktor maloprodajnog lanca Djelo.

Zločin je užasnuo Hrvatsku i ovom prilikom donosimo najstrašnija ubistva koja su se dogodila u posljednjih 30 godina na hrvatskom tlu.

Branko Starčević 1992

U januaru 1992. godine Branko Starčević, prognanik iz ratom zahvaćene Gline, pucao je i ubio Damira Beljaka, njegovu suprugu Anicu i dva njihova sina, starih deset i četiri godine. Nakon zločina, ukrao je značajnu količinu deviza iz kuće Beljak. Seljani su ga primili kao prognanika u svoj dom.

Žarko Letinčić 1993

Član HV-a Žarko Letinčić (30) ubio je u Zagrebu u novembru 1993. godine suprugu Lidiju, a potom i roditelje svoje supruge automatskim pucanjem. Ubio se u toaletu kafića.

Ivica Stefanović 1993

U selu Brezje kod Samobora, Ivica Štefanović je u aprilu 1993. godine nožem, sekirom i šalom ubio članove porodice Knežević: Nataliju Knežević (21), njenu 15-mesečnu ćerku Ivonu i Natalijine roditelje Danicu (58) i Strahinja Knežević (55). Osuđen je na više godina zatvora, ali je u zatvoru počinio samoubistvo.

Đuro Bjeljac 1994

Đuro Bjeljac je 1994. godine u zagrebačkoj četvrti Kozari Putevi ubio suprugu Dragicu, dva sina i Milana Perića, vlasnika kuće u kojoj su živeli kao podstanari. Ubio se nakon masakra, ispalivši mu dva metka u usta.

Marko Grgić i Neđo Ajdarić 1998

Oktobra 1998. Marko Grgić i Neđo Ajdarić pucali su u glavu supružnicima, vlasnicima menjačnice Ingrid Šipek (23) i Renatu Serdarušiću (32) i prijatelju Goranu Cvrtku (25), dok su spavali u Kutini. To su navodno učinili zbog 450.000 kuna koje su nestale iz mjenjačnice. Osuđeni su na 40 godina zatvora, ali je u junu 2012. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio da se suđenje mora ponoviti.

Mato Oraškić 1999

Mato Oraškić pucao je i ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić (26), sudiju Ljiljanu Hvalec (38), advokaticu Hajru Prohić (43) i teško ranio rekorderku Stanku Cvetković u sudnici Opštinskog građanskog suda u Zagrebu septembra 1999. godine. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Branko Crnički 2002

Branko Crnički (47), u mentalno poremećenom stanju, na kraju je u Mariji Bistrici automatskom puškom ubio komšije Franju Domišljanovića (68), suprugu Dragicu (66), snaju Šteficu (47) i unuka jula 2002. zbog zategnutih odnosa. Marina (19) i teško ranjeni desetogodišnji Karel Vlahović, sin Franje i Dragičine ćerke Vesne. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Antun Blažević i Darko Vukojević 2004

Antun Blažević i Darko Vukojević, nakon svađe i tuče u bifeu u Slavonskom Brodu, ubili su braću Dragana (32) i Željka Prgometa (28) i Gorana Begića (33) u junu 2004. godine. Suđeno im je nekoliko puta, a 2011. godine, nakon što su šest godina i pet meseci proveli iza rešetaka zbog prekoračenja neophodne odbrane, Blažević je osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora, a Darko Vukojević na sedam godina zatvora.

Vlastimir Kihalić 2005

Penzionisani policajac Vlastimir Kihalić (39) ubio je u Petrinji u martu 2005. godine suprugu Željku (39) jer je pokrenula brakorazvodnu parnicu, a potom i njene dve prijateljice Nadu Kušan (39) i Vesnu Mokrović-Marinković (40). Osuđen je na 40 godina zatvora, a 2007. se obesio u zatvoru u Lepoglavi.

Dražen Kozman 2006

U novembru 2006. godine Dražen Kozman (23) je u kafiću AS u Okučanima kalašnjikovom ubio Dragomira Došlića (48), Mladena Belinu (36) i Marka Maroša (46) i ranio šest osoba. Teror je nastavio u kafiću Pinokio ​​preko puta, gde je bacio bombu, ali srećom nikoga nije povredio. Bacio je još jednu bombu u park u centru Okučana. Razlog je bila svađa. Osuđen je na maksimalno 40 godina zatvora uz najmanje pet godina psihijatrijskog lečenja.

Nenad Popović 2006

Na Badnje veče 2006. godine, Nenad Popović (35) je u Kalinovici kod Samobora pucajući iz automatske puške ubio supružnike Antunovića, Anđu (43) i Dragana (46) i Anđinu sestru Zagorku Jurić, sa kojom je bio u vezi. Na kraju je pucao sebi u glavu.

Damir Voškion 2006

Damir Voškion (46) ubio je čekićem oca Renata (70) u novembru 2006. godine u porodičnoj kući u naselju Vidikovac, a pucao je u svog brata Deana (40), snaju Natašu (36) i bratovu decu Karlu (7) i dvomesečnog Maura sa hicima. Tvrdio je da ga je otrovao, a sud ga je kasnije proglasio nenadležnim zbog mentalnih bolesti. Smešten je u psihijatrijsku ustanovu u Popovači gde može da ostane najviše 40 godina.

Ivan Dvorski 2007

Tokom pokušaja pljačke, Ivan Dvorski, zvani Psiho, iz Rijeke, zajedno sa Reneom Ljubojevićem i Lukom Obrovcem upao je u stan porodice Vukoša. Međutim, pokušaj pljačke nije uspeo, pa je pucao u oca i sina Benita (75) i Đanija Vukošu (42) i Đanijevu devojku Mirjam Švaljek (29). Kako bi prikrili zločin, izazvali su požar u stanu na 12. spratu u riječkoj četvrti Vežica, koji je ugrozio ostale stanare. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Ivan Korade 2008

Krajem marta 2008. general-major Ivan Korade (43) izvršio je samoubistvo u svom rodnom gradu Velika Veternička u Zagorju, gde je prethodno ubio pet osoba: prijatelje Davora Petriša (36), Franju Kosa (62), Ciliku Hudić (62) ), unuka Gorana Hudića (15) i policajke Marije Kusanić (32). U svojoj krvavoj kampanji zlostavljao je i povredio još nekoliko ljudi. Presudio si je sam.

Tin Šunjerga 2017

Tin Šunjerga (19) u Čistoj Velikoj kod Vodica 2017. godine je u automobilu metkom na mestu vozača u razgovoru sa prijateljem ubio majku u potiljak. Potom je hladnokrvno pucao u garažu sopstvenom ocu iz vatrenog oružja u potiljak. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Igor Nađ 2019

Igor Nađ je 2019. godine u Cimermanovoj ulici, u zagrebačkom naselju Kajzerica, ubio 34-godišnju Maju Tojagić, sa kojom je bio veren i dobio dvomesečnu bebu. Ubio je i njenog desetogodišnjeg sina Josipa iz prvog braka i sestru i roditelje Dragomira i Filjku. Samo je beba preživela masakr, a ubica se samoubio oko 4 sata ujutro.

Filip Zavadlav 2020

Dvadesetpetogodišnji Filip Zavadlav je 11. januara 2020. godine u splitskom naselju Karoš ubio Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) sa 37 metaka iz kalašnjikova. Prema informacijama dobijenim u medijima, Zavadlav ih je ubio jer su maltretirali njegovog brata zbog dugova povezanih sa drogom.

Policija je uhapsila Zavadlava dva sata i 45 minuta nakon brutalnog trostrukog ubistva. Suđenje je još uvek u toku.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track