KORONA ČUDO U DUBROVNIKU: Po prošlogodišnjoj ceni jedne kafe sada se dobija pristojan obrok!
Foto: Profimedia

ugostiteljstvo

KORONA ČUDO U DUBROVNIKU: Po prošlogodišnjoj ceni jedne kafe sada se dobija pristojan obrok!

Hrvatska -

Nema sumnje da je pandemija koronavirusa preokrenula ugostiteljski sektor u Hrvatskoj, ali čini se da se u Dubrovniku dogodilo malo čudo.

Gdje su prošle godine cene hrane bile astronomske, a kafa koštala 30 kuna (4 evra), sada se ponegde pica može dobiti za isti iznos umesto za 3 pica višu cenu, piše Slobodna Dalmacija. “Ta pica u Dubrovniku košta 30 kuna ?! Hajde, hajde da se barem iskoristimo ovu koronu “, prokomentarisao je jedan od meštana.

Uz besplatnu dostavu, ovih dana možete je dobiti u Dubrovniku za pristojan iznos. Restoran brze hrane u blizini grada nudi "corona menu" s različitim vrstama pice 35 kuna. U piceriji u poslovnom dijelu grada cijena je 35-40 kuna. U Župi dubrovačkoj jedan je restoran ove sedmice nudio meso sa roštilja sa povrćem ili lignje za 35 kuna.

Izgledalo je da nema izbora i ugostitelji su morali da se prilagode situaciji. „Znatno manje ljudi radi, pa su i troškovi niži. U ponudi su i jeftiniji predmeti, neki vlasnici nekretnina uspeli su da pregovaraju sa vlasnicima nižih zakupnina, a za neke je Grad izašao u susret nižim zakupninama. Tako niže cene sada najbolje pokazuju zašto su cene u Dubrovniku više nego u drugim gradovima, na šta smo stalno upozoravali. Razlog tome su veliki troškovi ulaza, stanarine, smeštaj radnika, ogromne rente “, rekao je za Slobodnu Dalmaciju predsednik Udruženja dubrovačkih ugostitelja Ante Vlašić.

I predsednica Županijske privredne komore Dubrovnik Nikolina Trojić smatra da bi to trebalo prilagoditi tržišnim uslovima. „S druge strane, uslovi koji određuju cenu su takođe cena prostora koji iznajmljuju i radnika koje plaćaju. U dobra vremena sve cene su rasle, pa je konačni proizvod bio viši nego danas. Iz razgovora sa našim članovima vidim da su ih dočekali stanodavci, pa su smanjili cene zakupa prostora, kao i radnici, svesni krize, pristali na niže plate, mnogi od njih rade za 4 hiljade kuna državna podrška. Sve ovo uticalo je na korekciju konačne cene “, rekla je.

Trojić kaže da je kada su epidemiološke mere opuštene situacija čudna i nezgodna. "S jedne strane, mi smo zemlja u EU koja može imati najliberalnije mere ako pratimo šta se dešava u Francuskoj, Španiji, Nemačkoj .... Takođe postoji policijski čas i potpuna zaključavanja. Međutim, uzimajući u obzir smanjenje broja zaraženih u našoj zemlji i činjenicu da je privreda bez daha, preduzetnici ne mogu dalje - kad sve zbrojimo, možda je došlo vreme da se mere za budite opušteni “, rekao je Trojić.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja