IVAN IZ ZADRA VEĆ 23 GODINE ŽIVI U MINSKOM POLJU: Već su našli 6 mina, Bog nas je sačuvao! Tu smo imali i venčanja sa 150 ljudi!
Ilustracija, Foto: Profimedia

u dvorištu opasno po život

IVAN IZ ZADRA VEĆ 23 GODINE ŽIVI U MINSKOM POLJU: Već su našli 6 mina, Bog nas je sačuvao! Tu smo imali i venčanja sa 150 ljudi!

Hrvatska -

"Supruga je kopala na mestu na kojem je kopala sto puta do sada, u gredici uz samu kuću. Našla je minu. Kad su došli pirotehničari, objasnili su joj da je još aktivna i da je mogla da eksplodira", rekao je Ivan Sanković (65) iz mesta Crno na periferiji Zadra.

Na spomen nagazne mine u dvorištu svakog prođe jeza. A Ivan, supruga Erika (62) i njihova ćerka s mužem i dve devojčice, od tri i sedam godina, pune 23 godine žive u minskom polju, a da to nisu ni znali!

U njihovom dvorištu je pronađeno čak šest tzv. “pašteta”.

To su nagazne antimagnetne mine (PMA-2), eksplozivne protivpešačke naprave iz doba Jugoslavije koje su nadimak dobile jer podsećaju na paštetu u limenci.

Ove iz Crnog imale su, kažu , još aktivni upaljač u obliku šest zvezdastih krakova.

"Samo nas je dragi Bog sačuvao", kaže Ivan zaokružujući pogledom prekopani vrt, koji još nije u upotrebi.

Čekaju pirotehničare sa psima i završnu kontrolu kvaliteta, nakon čega će Sankovići smeti da zažu dvorište, iz kojeg je tokom godina iskopano šest nagaznih mina.

Do tada su “koridori” s daskama pruženi do kokošinjca, jer koke moraju da dobiju hranu i piće, u vrt se ne ide.

"Ne smem ni da pomislim šta je moglo biti, ko je sve mogao da aktivira minu. Tu su se igrali klinci, imali smo dva venčanja sa 150 ljudi, deci sam tamo ulivao vodu u bazen pa su se kupali, igrali... Stalno smo nešto kopali, sadili, uređivali, deca su jurcala travnjakom. Pravo je čudo što se nijedna nije aktivirala jer sve su bile još aktivne. Nije nam svejedno, strah nas je zbog dece", rekao je Sanković, koji se posle rata vratio 1997. u ove krajeve.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track