Najnovije vesti

PAKAO POSLE IZGUBLJENE LIČNE KARTE: Prevarant sklapao ugovore umesto Hrvata, sada on duguje bogatstvo
Foto: Profimedia

upozorenje

PAKAO POSLE IZGUBLJENE LIČNE KARTE: Prevarant sklapao ugovore umesto Hrvata, sada on duguje bogatstvo

Hrvatska

Čakovečka policija primila je krivičnu prijavu od 28-godišnjaka zbog sumnje da je počinio krivično delo neovlašćena upotreba ličnih podataka na štetu mladića.

Dobijena prijava i do sada sprovedeno kriminalističko istraživanje pokazuju da je početkom ove godine nepoznati počinilac nezakonito koristio njegove lične podatke do kojih je došao pronalaskom izgubljene lične karte.

Uz pomoć nelegalno prikupljenih ličnih podataka, počinitelj je sklopio pretplatne ugovore sa nekoliko teleoperatera, oštetivši tako 28-godišnjaka za stotine evra.

Krivična istraga se nastavlja u cilju utvrđivanja svih relevantnih okolnosti ovog opisanog krivičnog dela i otkrivanja počinioca.

Krivična prijava biće podneta nadležnom državnom pravobranilaštvu zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćena upotreba podataka o ličnosti. Jedan od najčešćih oblika zloupotrebe ličnih podataka je prevara u kojoj počinioci sklapaju lažne ugovore sa teleoperatorom u ime žrtve od koje su prethodno nezakonito prikupljali lične podatke.

Policija je zbog toga ponovo upozorila građane da sa ličnim podacima postupaju posebno pažljivo, odgovorno i savesno i da ih ne prenose nepoznatim osobama, posebno ne putem Interneta.

Građanima se savetuje da nikome ne daju lična dokumenta i druge podatke pre nego što se uvere da se radi o službenoj ili drugoj nadležnoj osobi, na primer zaposlenima u HEP-u, dimnjačarima, policajcima ...

Savetuju da u svakom slučaju zatraže službenu ličnu kartu ili neki drugi dokument radi upoređivanja podataka i da kod nadležne službe provere da li su te osobe njihovi zaposleni.

Takođe savetuju građane da ne potpisuju razne dokumente ako nisu sigurni u njihov sadržaj i da te podatke učine nečitkim pre bacanja starih dokumenata, računa i drugog materijala sa ličnim podacima.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...