KORONA PUNI DŽEPOVE BIVŠIM MINISTRIMA HDZ Kompanija Andrije Hebranga nabavlja špriceve i igle za vakcinisanje
Foto: Printscreen/ Youtube

ko će kome

KORONA PUNI DŽEPOVE BIVŠIM MINISTRIMA HDZ Kompanija Andrije Hebranga nabavlja špriceve i igle za vakcinisanje

Hrvatska -

Portal Net.hr nedavno je objavio vest da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na čelu s direktorom Krunoslavom Capakom (član HDZ-a u slobodno vreme) posao promocije vakcinisanja na društvenim mrežama HZJZ dodelio preduzetnici Bianci Matković, bivšoj ministarki i sadašnjoj članici HDZ-a.

Vrednost: 188 hiljada kuna neto (1 evro vredi 7,5 kuna), što znači da je izbegnut otvoreni postupak javne nabavke po ceni ispod 200 hiljada kuna.

Telegram otkriva da bivša ministarka bez portfelja u vladi Ive Sanadera nije jedina bivša ministarka HDZ-a čija je kompanija ostvarila prihod od HZJZ-a u pitanjima vezanim za vakcinaciju protiv koronavirusa.

Kormedik d.o.o. takođe će zaraditi nekoliko puta više, tačnije 1.316.560,90 kuna sa PDV-om, a u suvlasništvu bivšeg ministra zdravlja HDZ-a Andrije Hebranga koji nabavlja igle i špriceve ​​za masovnu vakcinaciju protiv COVIDA-19.

Sredinom decembra prošle godine, dok se još očekivalo da će u ovom periodu biti dostupno mnogo više vakcina, HZJZ je raspisao tender za nabavku 4.530.628 sterilnih igala za jednokratnu upotrebu dimenzija 0,6 × 25 mm i 4.330.028 sterilnih špriceva za jednokratnu upotrebu zapremine 2 mililitara. Rok za zainteresovane za podnošenje ponuda skraćen je na dve nedelje od objavljivanja, do 29. decembra.

Uslovi su propisali rokove za isporuku igala i špriceva, koji su nosili deset odsto bodova u proceni ponuda, ukoliko bi oprema za vakcinaciju mogla biti isporučena ranije. Rok za isporuku polovine tranše igala i špriceva je 28. februar. Ali glavni kriterijum - najviše bodova u oceni ponude, nosila je cena.

Ponude su otvorene krajem prošle godine, ali i tada se moglo pretpostaviti da će Kormedik pobediti na tenderu. Ne samo zato što je ponudio odgovarajuću cenu, unutar procenjene vrednosti kupovine, već jednostavno iz činjenice da je jedini poslao ponudu za posao vredan 1,3 miliona kuna. I punih šest dana pre roka za isporuku.

Zbog toga je početkom januara docent Capak, nakon što je pregledao i ocenio ponudu kompanije Kormedik kao prihvatljivu, odlučio da igle i špriceve ​​za masovnu vakcinaciju stanovništva nabavi kompanija bivšeg ministra zdravlja dr. Hebranga.

Hebrang je osnovao Kormedik krajem 2012. godine, a kompanija je registrovana za kupovinu i prodaju robe, uglavnom medicinskih proizvoda, uređaja i opreme. Ima tri zaposlena. U poslednjih nekoliko godina, od 2017. nadalje, prihodi su joj znatno porasli. Tako je 2016. godine ostvario prihod od 2,3 miliona kuna, a sljedeće godine tri puta veći, 7,3 miliona kuna, slično kao u 2018. godini.

Tokom 2019. godine ostvarila je rekordni prihod od 9,1 milion kuna, a iste godine zvanični podaci državne kase zabeležili su veliki posao sa Kliničkom bolnicom Merkur koja je od njih nabavila medicinsku i laboratorijsku opremu u vrednosti od 3,5 miliona kuna. Dakle, trećina prihoda te godine bila je samo od tog jednog posla. Andrija Hebrang je 2018. godine polovinu vlasničkog udela preneo na direktorku kompanije Maju Dvoršak i od tada su ravnopravni suvlasnici.

KUrir.rs/Telegram.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track