ITALIJANSKI PREDUZENIK NUDI HRVATIMA MILIONE DOZA VAKCINA Ministar zdravlja ostao u čudu: Kako to može kada i u EU imaju probleme!
Foto: Profimedia

nečuveno

ITALIJANSKI PREDUZENIK NUDI HRVATIMA MILIONE DOZA VAKCINA Ministar zdravlja ostao u čudu: Kako to može kada i u EU imaju probleme!

Hrvatska -

Pored državnih kanala, vakcine se mogu kupiti i preko privatnih kompanija, prenosi Dnevnik HTV-a.

Tokom nestašice vakcina, vlasnik kompanije sa hrvatskom adresom tvrdi da može dobiti milione doza.

Reč je o kompaniji registrovanoj za distribuciju vakcina sa sedištem u Novigradu, a njen vlasnik je Italijan Juri Gasparoti.

"Ja sam farmaceutski posrednik. Radim sa velikim kompanijama koje ne proizvode vakcine, ali su ih rezervisale kod proizvođača. Rezervisanu vakcinu nudimo dalje. Možda imamo znanje o dostupnosti vakcine i trudim se da je isporučim onome ko je zatraži od nas. Da bih me sutra pitao mogu li dobiti vakcine, a vi ste država, odlazim na platformu, tražim je, a ako postoji, mogu vam je nabaviti", objašnjava Gasparoti za Dnevnik HTV.

Na paralelnom tržištu vakcina takođe su bile tražene italijanske regije Romanja, Veneto i Emilia. Svoju ponudu je dao i on, licencirani trgovinski posrednik. Gasparotijeva kompanija registrovana je pri italijanskom Ministarstvu zdravlja i procurila u javnost.

Ali Italija je odbila zahtev regiona. Italijan kaže da farmaceutske kompanije izjavljuju da se njihovi proizvodi moraju prodavati isključivo državnim preduzećima. Kaže da se tako vakcine prodaju po celom svetu. Gasparotijeva kompanija sa hrvatskom adresom takođe nudi medicinsku opremu u Hrvatskoj i širom sveta.

"Ne mogu da znam kako gospodin Juri nabavlja vakcinu, ali ona sigurno nije prodata u Hrvatskoj", rekao je za Dnevnik HTV-a Sandro Markežić, šef knjigovodstvene službe. Takve ponude se tamo još uvek ne razmatraju. Ministar zdravlja Vili Beroš je prokomentarisao:

"Pitanje je kako neko u ovoj krizi može osigurati količine koje nisu dostupne Evropskoj komisiji ili svim glavnim svetskim igračima. U ovo doba farmaceutski posao je među retkima od kojih se može profitirati".

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track