MAHINACIJE ČELNIKA VUKOVARA: Otac Ivana Penave kupio njivu preko koje će preći nova obilaznica, a koju će država debelo platiti
Ivan Penava, Foto: YouTube prtscr / N1

srbromrzac

MAHINACIJE ČELNIKA VUKOVARA: Otac Ivana Penave kupio njivu preko koje će preći nova obilaznica, a koju će država debelo platiti

Hrvatska -

U maju 2019. godine otac gradonačelnika Vukovara Ivana Penave kupio je obradivo zemljište površine 9.410 kvadratnih metara u blizini Bršadina kod Vukovara.

Taj ugovor i to zemljište ne bi bili ni na koji način zanimljivi da oranice, koje su sada u vlasništvu oca Ivana Penave, nisu na trasi buduće vukovarske obilaznice, piše Telegram.

Telegram je imao informaciju da je obradivo zemljište plaćeno znatno više od cene poljoprivrednog zemljišta u tom delu Hrvatske, jer se sve radilo užurbano, a u planu je bila i sadnja voćnjaka. Svetlana Adžaga, bivša vlasnica nešto manje od jednog hektara obradive zemlje, rekla je za Telegram da ne zna koliko je Penavin otac platio zemlju, jer je njen sin vodio čitav posao.

Međutim, Svetlana Adžaga rekla je da je u to vreme bila prava žurba za kupovinom zemljišta u blizini njene parcele, jer su neki znali da će tuda proći obilaznica. Ante Penava nije odgovarao na pozive ni na poruke, piše Telegram.

U katastru Općinskog suda u Vukovaru novinari Telegrama zatražili su kopiju ugovora, javnu ispravu koju svako može dobiti ako plati 20 kuna, ali je nisu uspeli dobiti ni nakon dva dana pokušaja .

U svom obraćanju predsednica suda Davorka Rukavina napomenula je da su tražili kopiju dokumenta koji su bili dužni da izdaju. Umesto toga, sledećeg dana, odmah iz portirnice, portparolima Opštinskog suda naloženo je da objasne kako je otvorila dosije i kako će postupiti prema Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Kada su novinari Telegrama uporno objašnjavali da od Odeljenja zemljišnih knjiga traže dokument koji bi svi građani mogli dobiti bez pozivanja na zakon, nisu ga dobili.

Prema Dragu Hedlu za Telegram, Penava je iskoristio privilegovane informacije i kupio teren koji će, kada se izgradi obilaznica, pogotovo ako tamo u međuvremenu nikne voćnjak, država, odnosno Hrvatske ceste, debelo platiti.

Telegram takođe podseća da je u junu 2016. godine, tokom svog prvog mandata, Ivan Penava donirao četiri mopeda, 12 štampača i tri tonera Opštinskom sudu u Vukovaru, ukupne vrednosti više od 1.100 evra. Naravno, Penava nije uplatio donaciju iz svog džepa; to je bio poklon sudu u ime grada na čijem je čelu.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track