HRVATSKA MERKALA F-35, ALI ODUSTALA SAMO IZ JEDNOG RAZLOGA: Lokid objasnio zašto im sad nude F-16 Blok 70
Foto: Profimedia

Sve pogrešno protumačeno

HRVATSKA MERKALA F-35, ALI ODUSTALA SAMO IZ JEDNOG RAZLOGA: Lokid objasnio zašto im sad nude F-16 Blok 70

Hrvatska -

Rojtersova vest od petka da je Hrvatska zainteresovana za kupovinu lovca 5. generacije F-35 koju je objavio Rojters digla je popriličnu medijsku prašinu u ovoj državi, ali i u okruženju. Međutim, dan pošto je ova vest objavljena stiglo je i dodatno pojašnjenje, da od tog posla nema ništa i da kompanija Lokid Martin nudi Hrvatskoj samo lovac F-16 u verziji Blok 70.

Novinska agencija Rojters objavila je juče izjavu Grega Ulmera, podpredsednika Lokidovog aeronatičkog odeljenja da je Hrvatska iskazala interesovanje za nabavku borebnih aviona 5. generacije F-35.

Međutim pokazalo se da je ova izjava bila pogrešno protumačena, pa je Džon Neilson, direktor Lokid Martinovog sektora za odnose sa javnošću u Evropi objasnio zapravo o čemu je reč i da li Hrvatska zaista kupuje lovce 5. generacije.

"Hrvatska se zaista u jednom trenutku raspitivala o F-35, ali Lokid Martin sada nudi F-16 u njenom konkursu za nabavku borbenih aviona", rekao je Neilson.

Regionalna direktorka Lokid Martin Aeronautiks je za vojni portal Obris.org rekla da je SAD nudila Hrvatskoj razne avione, između ostalog i F-35. Međutim, taj avion nije imao traženu konfiguraciju s dva sedišta pa je Vlada SAD-a ponudila F-16 Blok 70.

U ovom vjerojatno leži i razlog pogrešno protumačene izjave Grega Ulmera o hrvatskom interesu za F-35.

Kurir.Obris.org

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track