HRVATI BI DO KRAJA GODINE MOGLI U SAD BEZ VIZE! I službeno ispunjen jedan od poslednjih uslova
Foto: Profimedia

pitanje trenutka

HRVATI BI DO KRAJA GODINE MOGLI U SAD BEZ VIZE! I službeno ispunjen jedan od poslednjih uslova

Hrvatska -

Sjedinjene Države bi trebalo do kraja godine da ukinu vize Hrvatima, a dve zemlje će potpisati sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, izjavio je u petak u Minhenu hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Sve smo (uslove) ispunili i to je pitanje trenutka. To je u interesu i hrvatskih i američkih privrednika", rekao je novinarima Grlić Radman.

Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar su jedine članice EU kojima SAD još nije ukinula vize. Poljska je iz viznog režima isključena krajem prošle godine.

Hrvatska je, kažu, uspela da stopu odbijenica za dobijanje američke vize spusti ispod tri odsto.

To znači da je i službeno ispunjen i jedan od poslednjih uslova za ukidanja viza između SAD i Hrvatske - američki zakoni kažu da odnos podnesenih i odbijenih zahteva mora biti manji od tri odsto i to je uslov za ulazak u bezvizni režim sa Sjedinjenim Državama.

"Službeno je! Ukupni postotak odbijenih turističkih ili poslovnih viza u Hrvatskoj pao je na 2,69% prošle godine što je nužan korak napred u priključivanju tzv. visa-waiver programu. Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti da putuju u SAD bez vize", napisala je na svom Tviter nalogu Viktoria Džej Tejlor, zamenica američkog ambasadora u Hrvatskoj.

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track