TROSTRUKI UBICA NEM NA APELE OCA: Zavadlav osuđen na 40 godina, evo kako je reagovao na presudu (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

brutalno

TROSTRUKI UBICA NEM NA APELE OCA: Zavadlav osuđen na 40 godina, evo kako je reagovao na presudu (VIDEO)

Hrvatska -

Filip Zavadlav osuđen je danas na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubistva prošle godine u Splitu.

Zavadlav je, osim za trostruko ubistvo, osuđen i za nezakonito posedovanje oružja i opšte opasnu radnju, a tužilaštvo je zahtevalo maksimalnu moguću kaznu od 50 godina.

Državno pravobranilaštvo zahtevalo je da bude osuđen na 50 godina zatvora zbog ubistva Marina Bobana (24), Jurice Torlaka (38) i Marina Ozića Paića (25) automatskom puškom sa 37 metaka, ali Zavadlav je dobio 10 godina manje .

Osuđen je zbog tri tzv obična ubistva i za svako je dobio po 15 godina zatvora, a jedinstvena kazna je 40 godina. Nije dokazano da su žrtve bile pripadnici narkomana ili da su drogu prodavali Filipovom bratu Stanislavu, objasnio je sud.

Tokom čitanja presude, Zavadlavov otac je pozvao Filipa, ali mladić nije obraćao pažnju na poziv svog oca. Štaviše, tokom izricanja presude Filip Zavadlav nije pokazivao previše emocija i ponašao se smireno, piše Slobodna Dalmacija.

Trostruko ubistvo za koje je Filip Zavadlav u utorak osuđen na 40 godina zatvora, prema oceni Sudskog veća, jedan je od najtežih zločina u Dalmaciji i Hrvatskoj i zaslužuje strogu kaznu kako se takvi zločini ne bi ponovili.

Sudija Županijskog suda u Splitu Višnja Strinić istakla je, objašnjavajući 40-godišnju zatvorsku kaznu, da samo takva sankcija može izraziti društvenu osudu i uticati na počinioca i druge da se klone krivičnih dela.

Da je Zavadlav imao problema sa žrtvama, trebalo je da se obrati institucijama i ne uzima pravdu u svoje ruke jer niko nije gospodar ničijeg života, rekao je sudija, rekavši da ubice treba strogo kazniti kako takvi zločini ne bi dešavati ponovo.

Smatra kaznu odgovarajućom i smatra da će sud njome postići svrhu izricanja kazne. Objasnila je da su prekvalifikovali optužnicu jer tokom postupka nije dokazano da su žrtve oštetile Filipa ili njegovog brata Stanislava, da su ih iznuđivale, pretile, napadale ili prodavale drogu.

Rekla je da je njegova odbrana, u kojoj je tvrdio da nije pucao, bila infantilna i usmerena na izbegavanje krivične odgovornosti, te da je bila u suprotnosti sa rezultatima dokaznog postupka jer je, prema snimcima nadzornih kamera sa mesta zločina, Filip Zavadlav je nosio pušku.

Zavadlav (26) je 11. januara 2020. godine u Varošu sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25), koji su u trenutku ubistva bili na dva motocikla . Nakon krvoprolića u Varoši, predao se splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon što je ubio troje očigledno šokiranih građana.

Uhapšen je u kafiću u blizini splitsko-dalmatinske policijske uprave, a pre nego što je tamo stigao u obližnjem kontejneru na putu, bacio je pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Osuđen je na 15 godina zatvora za svako ubistvo, na godinu dana zatvora zbog ilegalnog posedovanja oružja i dve godine zatvora zbog opšte opasnog dela, sve u kombinaciji sa jedinstvenom kaznom od 40 godina.

Tokom dokaznog postupka utvrđeno je da je Zavadlav postupio sa direktnom namerom, stručnjaci su ustanovili mešane poremećaje ličnosti, ali ne i da je bolovao od mentalne bolesti i da je znatno smanjen.

Upravo su to značajno smanjeni obračuni, kao i teške porodične okolnosti, bile olakšavajuće okolnosti, a pogoršane prethodnim osudama, brutalnošću, odlučnošću, hladnokrvnošću, upotrebom smrtonosnog oružja i činjenicom da nije izrazio saučešće žrtvama porodice ili pokazuju kajanje.

Nakon objavljivanja presude, Zavadlavov branilac Branko Šerić najavio je žalbu novinarima i izjavio da je zadovoljan što je sud prihvatio tvrdnju odbrane da motiv nije osveta. Njegova nemotivisanost ga mnogo puta uverava da Filip nije bio odgovoran.

"Ne samo da je znatno smanjeno uračunjiv, već je potpuno neuračinjiv. Koji bi drugi motiv bio da nije bilo osvete ili nepromišljene osvete. Jedno neobjašnjivo ponašanje, kompulzivno koje se može pripisati njegovoj neuračunjivosti. Videćemo šta će se dogoditi na žalba. "Pokušaću još bolje da objasnim tvrdnju o njegovoj nesposobnosti i angažujem stručnjake koji će mi pomoći da se pozabavim njegovim mentalnim stanjem", rekao je advokat Šerić.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track