LITURGIJA U MANASTIRU JASENOVAC PRED POSETU PATRIJARHA PORFIRIJA: Služio vladika Jovan, prisustvovali malobrojni Srbi! (FOTO)
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

pomen srpskim žrtvama

LITURGIJA U MANASTIRU JASENOVAC PRED POSETU PATRIJARHA PORFIRIJA: Služio vladika Jovan, prisustvovali malobrojni Srbi! (FOTO)

Hrvatska -

Vladika pakračko - slavonski Jovan služio je jutros svetu liturgiju u manastiru Jasenovac, u istoimenoj opštini u kojoj danas živi oko tridesetak Srba, a koji će kasnije danas posetiti novoustoličeni patrijarh srpski Porfirije.

Liturgija je održana u manastirskoj zimskoj crkvi, udaljenoj oko dva kilometara od spomenika Kameni cvet koji je posvećen svim žrtvama koje su stradale od strane ustaša za vreme Drugog svetskog rata, a osim monaštva manastira koji broji osam monahinja, prisustvovala je nekolicina vernika.

Nakon liturgije, obraćajući se vernicima i poželevši im dobrodošlicu, vladika Jovan je istakao značaj današnje posete patrijarha Porfirija, posebno zato što je to druga crkvena poseta patrijarha od njegovog ustoličenja 19. februara.

Patrijarh Porfirije je u okviru prve zvanične crkvene posete, podsetio je vladika Jovan, posetio Baniju, kraj koji je pre nekoliko meseci pogodio razoran zemljotres gde je, kako je ranije saopštila Srpska pravoslavna crkva, isporucio kontejnere namenjene za privremeni smeštaj porodica postadalih u zemljotresima na Baniji.

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije.

1 / 11 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Manastirska crkva je sagrađena 1775. Godine, ali je razorena na početku Drugog svetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavije, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena.

U maju 1995. godine, u operaciji Bljesak, manastirska crkva je oskrnavljena i opustošena, da bi 2000. godine, ponovo bila obnovljena kada je vladika Sava Jurić proglasio jasenovačku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja za manastir.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track