ŠPANIJA JE ELDORADO ZA HRVATSKE LOPOVE: U Baskiji uhapšene tri žene, članice bande koja operiše iz Madrida
Foto: Shutterstock, Profimedia

kriminal

ŠPANIJA JE ELDORADO ZA HRVATSKE LOPOVE: U Baskiji uhapšene tri žene, članice bande koja operiše iz Madrida

Hrvatska -

Policija u Baskiji, na severu Španije, uhapsila je tri žene sa hrvatskim pasošima zbog sumnje da su opljačkale četiri kuće, nastavljajući hapšenja pod optužbom da pripadaju putujućoj kriminalnoj organizaciji.

Tri žene, starosti 21, 27 i 31 godine, privedene su nakon što su napustile zgradu u malom gradu Getko, sa 71.000 stanovnika, u blizini velikog grada Bilbao. Istražitelji kažu da pripadaju grupi specijalizovanoj za provale u kuće i stanove i da su optuženi za četiri pljačke na tom području prijavljene prošlog meseca.

Baskijska policija tražila je počinioce nakon što su stanari iz četiri kuće prijavili nasilni upad i krađu predmeta. U svim slučajevima brave su razbijene, a iz kuća je navodno odnesen novac i nakit.

Policija je u petak dobila izveštaj da se u blizini nalaze žene koje odgovaraju opisu osumnjičenih, pa je poslala patrolu. Policajci u civilu pratili su ih sve do zgrade u kojoj su njih troje navodno nameravali da izvrše još jedan prepad. Pustili su ih da uđu u zgradu, a kada su izašli i prišli svom automobilu, policajci su iskočili iz zasede i odveli ih u pritvor. Pronašli su alat za razbijanje brava u svom vozilu, uključujući plastične kartice koje služe kao poluga za otvaranje vrata.

Istražitelji kažu da pripadaju grupi koja deluje iz Madrida u centralnoj Španiji i pljačka kuće širom zemlje. Uhapšene žene su u pritvoru i čekaju suđenje.

Advokat Claudio Diez-Canseco Nunez iz katalonskog primorskog grada Salou rekao je da ih zastupa, ali da nije komentarisao slučaj. Ni on ni policija nisu otkrili identitet uhapšenih.

Pre dve nedelje, četvoro mladih ljudi sa hrvatskim pasošima uhapšeno je u gradu Santiago de Compostela, na severu Španije, zbog sumnje da pripadaju bandi koja pljačka kuće.

Dve žene i dva muškarca iznajmili su turistički stan, a policajci su bili sumnjičavi, pa su ih pratili i zaustavili na ulici radi identifikacije.

"Jedna od žena je u robi sakrila plastičnu vreću u kojoj su bili satovi Rolek i Cartier i nekoliko komada nakita. Kako nije objasnila poreklo predmeta i nije ulila poverenje u identifikaciju, agenti su ih sve odveli u policiju stanica detaljno. identifikacija i verifikacija “, tada se navodi u policijskom saopštenju.

Istraga ih je povezala sa pljačkom u 500 kilometara dugom gradu Badajoz, na zapadu Španije. Dva dana ranije tamo je prijavljena provala u kuću i krađa satova i nakita. Policija je pozvala kolege u Badajozu, a potom su vlasnici kuće prepoznali zaplenjene predmete kao svoje.

Zastupa ih i advokat Claudio Diez-Canseco Nunez, koji je tada rekao da policija u Španiji često zadržava ljude samo zato što izgledaju sumnjičavo i zato što su stranci, tako da se mnogi takvi slučajevi završavaju oslobađajućim presudama. Izjavio je da nema dokaza da su njegovi klijenti uhapšeni u Santiago Composteli ukrali pronađene predmete i da su nevini. Maloletnik je pušten, a troje odraslih koji su bili sa njim čeka suđenje.

Diez-Canseco Nunez već godinama u takvim slučajevima brani optužene hrvatskim dokumentima, a takvi slučajevi su česti.

Policija je u nekim ranijim slučajevima izvestila da se radi o porodičnim klanovima na čijem su čelu muškarci koji žene obično prevoze ispred ciljanih kuća i nadgledaju njihove postupke. Oni, pak, imaju definisan sistem rada. Njih trojica nekoliko puta pozvone na interfon zgrade, a ako se niko ne javi, uđu i popnu se na sprat gde je stan u kojem su zvonili.

Jedan od njih alatom zaključava bravu, a druga dvojica paze da niko ne naiđe na stepenice. Ako uspe da prvo razbije bravu, ulazi u stan i uzima novac i nakit. Posle krađe sva trojica izlaze kao da su komšije. Policija kaže da su putničke bande koje se brzo kreću Španijom, nadgledaju kuće i pljačkaju ih.

Poslednjih meseci žene sa hrvatskim pasošima takođe su pritvorene u severoistočnoj provinciji Kataloniji i južnoj Andaluziji.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track