VELIKA OPTUŽNICA PROTIV TODORIĆA: Bivši vlasnik Agrokora tajno menicama finansirao kompaniju sa 2,4 milijarde evra!
Foto: Profimedia

bruka

VELIKA OPTUŽNICA PROTIV TODORIĆA: Bivši vlasnik Agrokora tajno menicama finansirao kompaniju sa 2,4 milijarde evra!

Hrvatska -

Bivši šef Agrokora Ivica Todorić optužen je za zločin s menicama vrednim preko 18 milijardi kuna (2,4 milijardi evra).

Zajedno s njim, kako je nedavno saopšteno iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, optužene su još 22 osobe koje su mu navodno godinama pomagale da tajno finansira Agrokor putem ovih menica i faktoring kompanija.

U ovom trenutku nije zvanično potvrđeno koje kompanije su obuhvaćene ovom optužnicom, ali Telegram nezvanično saznaje da se radi o kompaniji Agrokor i još sedam kompanija iz koncerna Agrokor.

Prema optužnici, prikriveno finansiranje odvijalo se od 4. januara 2010. do početka aprila 2017. preko 13 kompanija. Za ovo su i ranije optuženi Franck, Sokol Marić Securiti, Granolio, AVT International, Tehnika, Saponia, Pet Prom, Agrofructus, Chromos Agra, Unek, Alca i Kraš. Za ovaj model finansiranja odlučili su se jer su Agrokor i njegove kompanije bili prekomerno finansijski izloženi bankama, a postojala je i zabrana da im banke kreditiraju.

Međutim, Todorić i njegovi prvi saradnici, prema optužnici, potpisali su menice da bi ih predali finansijskim institucijama. U njima se, sumnja se, lažno izjavilo da su izdate za vrednost primljenu u robi.

Pored toga, optuženi su takođe potpisali ugovore o faktoringu i reotkupu. Tačno, finansijske institucije su otkupile menice s popustom, jer su u ugovorima stajalo da su Franck i ostalih 12 kompanija imali potraživanja od Agrokora i još sedam kompanija od koncerna.

Istražitelji su utvrdili da to nije tačno jer su sporne menice izdate na osnovu zaključenih ugovora o finansijskom zajmu, a ne zbog primljene robe.

U ime Agrokora potpisane su 393 mjenice u vrijednosti od 533.788.250 kuna, dok je u ime ostalih kompanija iz koncerna potpisana 2.761 menica u ukupnom iznosu od 17.839.185.000 kuna.

Na osnovu svih ovih menica naknadno su zaključeni ugovori o faktoringu i otkupu, a sav novac je, prema optužnici, završio u Agrokoru.

Ivica Todorić i još 22 osobe sada se terete za falsifikat. Ranije su protiv Todorića podignute dve optužnice. U međuvremenu je u jednom suđenju oslobođen, dok u drugom optužnica nije potvrđena jer je doveden u pitanje status veštaka koji je analizirao sumnjive poslove.

Kurir.rs/Telegraf.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track