HRVATI BEŽE OD ČUVANJA OVACA: Očajni stočari pastire dovode iz Severne Makedonije! Daju keš na ruke i još mnogo toga!
Foto: Profimedia, EPA

zaposlenje

HRVATI BEŽE OD ČUVANJA OVACA: Očajni stočari pastire dovode iz Severne Makedonije! Daju keš na ruke i još mnogo toga!

Hrvatska -

Od nove godine važe nova pravila u zapošljavanju, pa su poslodavci dužni radnu snagu pronaći prvo u Hrvatskoj, a tek onda se okrenuti inostranstvu. Ali neki se, uprkos primetnom porastu nezaposlenosti, trude da pronađu radnike. Tako, na primer, u Šibensko-kninskoj županiji, od gotovo 5.500 nezaposlenih - niko ne želi čuvati ovce.

„Dajem neto lični dohodak na ruke ili preko platnog spiska 600 evra, smeštaj, hranu i ko puši kilogram duvana mesečno“, vapio je stočar Mirko Validžić iz Oklaja. Tvrdi da su neki čuli za njegov oglas, pa su došli, videli ga, a zatim vrlo brzo otišli.

„Postavio mi je uslov kada je došao ovde da doručak mora biti u sedam, ručak u 12, večera u sedam. Kažem da ne mogu da mu nosim hranu na pašu, odmah me je napustio “, podelio je Validžić svoju neprijatnu anegdotu novinarima HRT-a.

Prema novim pravilima, uzgajivači stoke, kao i svi drugi poslodavci, trebali bi zatražiti test tržišta rada i posredovanje u zapošljavanju od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ali u praksi nema posredovanja. Šibenski HZZ izveštava da do sada niko nije pokazao zanimanje za rad pastira ili pomoćnog stočara, iako je na evidenciji 5.421 nezaposleno lice. Tako je, kažu stočari, širom zemlje. Pitaju se zašto uopšte radni test kada to niko ne želi da uradi.

„To je papirologija koja traje skoro mesec dana, nakon čega bi je trebalo predati MUP-u, a oni ponovo rade isti postupak“, objašnjava Danijela Blaić, uzgajivač iz Ninića, koja takođe traži radnike na farmi. „Po mom mišljenju oni jednostavno ne žele da rade. Nije bitno da li imate školu, nemate školu, ja samo tražim ljude koji vole da rade, žele da rade “, naglašava.

Međutim, jedan farmer će uskoro stići na farmu, ali iz Makedonije. I nije prvi koji je iz te zemlje došao u Hrvatsku da čuva ovce. „Čuli smo da je u Hrvatskoj malo bolje. Moramo biti iskreni, plate su malo bolje, jer i u Severnoj Makedoniji ima ovaca “, kaže Habin Abazi, pastir iz Makedonije.

I dok Makedonci drže hrvatske ovce, broj nezaposlenih u zemlji raste. Samo u Šibensko-kninskoj županiji u februaru je registrovano 14 posto više nezaposlenih u odnosu na isti mesec prošle godine.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track