NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U HRVATSKU OD 1. APRILA: Bez PCR ulaze svi vakcinisani sa obe doze! Priznaju se ruska i kineska vakcina
Foto: Dado Đilas

Priznaje se i brzi antigenski test

NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U HRVATSKU OD 1. APRILA: Bez PCR ulaze svi vakcinisani sa obe doze! Priznaju se ruska i kineska vakcina

Hrvatska -

U Hrvatsku će od sutra bez negativnog PCR testa moći da uđu vakcinisani s obe doze vakcine, uključujući i kinesku i rusku, oni koji su preboleli kovid 19 u poslednjih šest meseci, a priznavaće se i brzi antigenski test priznat u EU, objavljeno je danas u Zagrebu.

"Na nivou EU zasad nema zaključka o vakcinama koje nisu registrovane unutar EU. Kad dodje na dnevni red, zauzeće se zajednički stav i onda ćemo se mi prilagoditi toj odluci. Dotad, što se Hrvatske tiče, za nas je bitno da je vakcina, i ruska i kineska, od onih koje se upotrebljavaju", rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je rok od 14 dana nakon druge doze bilo koje vakcine za prelazak granice odredjen jer se "14 dana ;nakon druge doze vakcine razvija ; maksimalan imunitet koji ostaje stabilan".

Odlukom o ograničenju prelaska državne granice koja od sutra, 1. aprila, stupa na snagu, osim sa potvrdom o vakcinisanju s obe doze vakcine, bez negativnog PCR testa u zemlju će moći da udju i oni koji imaju potvrdu da su preboleli korona virus u poslednjih šest meseci.

Svi ostali moraće da imaju negativan PCR test, a novo je da će se priznavati jedan od antigenskih testova priznatih u EU.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, od sutra se ponovo zabranjuju treninzi u zatvorenim prostorima, osim za vrhunske sportiste, kao i rad dečjih igraonica.

Nacionalni štab tek će razmotiri predlog zagrebačkog Štaba civilne zaštite o obaveznom nošenju zaštitnih maski i na otvorenom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track