U HRVATSKOJ SE ZDRAVSTVOM BAVE I CVEĆARI: Ministar zdravlja takvoj firmi dao važan projekat vredan milione VIDEO
Foto: Youtube/N1

bruka

U HRVATSKOJ SE ZDRAVSTVOM BAVE I CVEĆARI: Ministar zdravlja takvoj firmi dao važan projekat vredan milione VIDEO

Hrvatska -

Jedna od kompanija kojoj je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš potpisao milionski posao na projektu eHospital, bavi se, između ostalog, cvećarstvom. Naime, u julu prošle godine Ministarstvo zdravlja raspisalo je tender za „usluge izrade projektne dokumentacije i tehničkih specifikacija (Grupa A) i usluge stručnog koordinatora“ (Grupa B) u ovom projektu.

Procenjena vrednost Grupe A bila je 3,36 miliona kuna (1 evro vredi 7,5 kuna) bez PDV-a, a na tender je dostavljena samo jedna ponuda, potvrđeno nam je iz ministarstva.

Zajednica ponuđača koju su činile dvije kompanije: Dimeros i Navada, a ponudila je 10 hiljada kuna nižu cenu - 3,35 miliona kuna i 4,19 miliona kuna s PDV-om. Mediji su proverili poslovanje ove dve kompanije i primetili neobičan detalj. Na primer, kompanija Dimeros u sudskom registru navodi da se, između ostalog, bave poslovnim savetovanjem, računarskim i srodnim delatnostima, uslugama informacionog društva ...

Na zvaničnoj veb stranici ističu da su ovlašćeni predstavnik bezbednosnih programa Malvarebites za Hrvatsku, za učešće u poslovnom modelovanju i IT projektima ... Prema navodima službe Poslovna Hrvatska, godinu dana pre prijave na tender, imali su prihode od 2,85 miliona kuna, a u 2018. godini zaradili 2,21 milion kuna.

S druge strane, kompanija Navada u sudskom registru, pod predmetom poslovanja, ističe da se bave uređivanjem cveća i izradom cvetnih aranžmana od živog i veštačkog cveća i drugih ukrasnih materijala, zatim uređenjem enterijera sa cvećem i ukrasnim ukrasima biljke, projektovanje i projektovanje vrtova ...

Tek sa petnaestog mesta u poslovnim slučajevima pružaju se usluge informacionog društva, oglašavanje, istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja, kao i računarske i srodne aktivnosti, razvoj, održavanje i dizajn veb stranica i portala, poslovno i upravljačko savetovanje, proizvodnja elektronske komponente i elektronske ploče ...

Svaki od njih je objašnjen pojedinačno, pa osim što nude računarsku opremu, IT usluge nude i integrisana rešenja koja se odnose na računarske sisteme, analizu trenutne situacije, planiranje, dizajn i razvoj informacionih sistema. Navode da nude i poslovna softverska rešenja. U vezi sa poslovnim savetovanjem, Navada tvrdi da, između ostalog, pruža savete u vezi sa poslovnim upravljanjem, upotrebom IT tehnologija i standardizacijom poslovnih procesa.

Treća stavka uključuje usluge sređivanja i ukrašavanja, među kojima su, između ostalog, uređenje prostora za venčanja i druge proslave, uređenje i ukrašavanje stolova za mladence i goste, profesionalna dekoracija balona, iznajmljivanje ukrasnih košara za bukete i zahvalnice. .

Ističu da pružaju „nešto neobično, posebno, što će zapanjiti svakog gosta“. Ovaj poslednji predmet obogaćen je galerijom cvetnih aranžmana, među kojima se ističe onaj sa sajma venčanja, gde bivša misica Aleksandra Grdić pozira sa buketima.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Navada nema zaposlenih, a u godini pre prijave na tender ostvarila je samo 1.100 kuna prihoda.

Kontaktirali smo direktorku i vlasnicu Mirelu Žagar i zamolili je da nam objasni koliko se dugo bave IT uslugama, da li je njihov primarni posao cvećarstvo i da li su ikada radili u zdravstvu i izrađivali projektnu dokumentaciju i tehničke specifikacije u IT sektoru.

Ubrzo je stigao odgovor u kojem gospođa Žagar navodi da je to od osnivanja kompanije deo predmeta i delokruga poslovanja i informatičke delatnosti.

Takođe je navela da je, kao i svako doo, kompanija Navada registrovala nekoliko delatnosti i da njihov primarni posao nije uređenje i uređenje usluga, a na pitanje o prethodnim angažmanima odgovorila je da je Navada radila na pružanju IT usluga i izradi dokumentacije, "i i na ovom konkretnom projektu nudeći nam dostupne saradnike sa potrebnom stručnošću, specifičnim iskustvom i referencama. “

Takođe smo kontaktirali direktora i vlasnika druge kompanije iz zajednice ponuđača, Miljenka Jakopovića iz Dimerosa. Potvrdio nam je da su sarađivali sa Navadom.

- Tačno je, ako ste mala kompanija poput Dimerosa, uobičajeno je da uđete u zajednicu ponuđača. Koliko sam razumeo, to je bila neaktivna kompanija i u to vreme nisu imali aktivne reference. Potražili smo konsultante koji imaju uslove za tender i pronašli smo Navadu. Ranije nismo bili u kontaktu - kaže gospodin Jakopović.

Dodaje da ga je iznenadilo i cvećarsko poslovanje kompanije, ali naglašava da je u vreme tendera to bila i IT kompanija bez dugova. Veruje da su napravili dobar projekat i nada se da će ga ministarstvo prihvatiti, dodajući da je Navada obavila oko polovine posla na projektu.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track