SPASITE ŽIVOTINJE Sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu upozoravaju: Pre nego što bacite maske, presecite gumice!
Foto: Horst Galuschka / AFP / Profimedia

opasnost

SPASITE ŽIVOTINJE Sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu upozoravaju: Pre nego što bacite maske, presecite gumice!

Hrvatska -

Uz sve one sitnice koje nosimo sa sobom kada negde krenemo, jedna od najvažnijih u poslednje vreme je zaštitna maska.

One za jednokratnu upotrebu, kako im i ime kaže, nakon nošenja završe u smeću, a premda nas štite od virusa, za neke mogu biti smrtonosne.

S tim u vezi, Veterinarski fakultet Univerziteta u Zagrebu dao je zanimljivo upozorenje.

Ukoliko koristite maske za jednokratnu upotrebu, pre nego što svoju masku bacite u smeće, prvo presecite plastičnu gumicu kojom je pričvršćujete iza uha. Baš kao slamke ili štapići za uši, ona je vrlo opasna za životinje bilo da se radi o pticama ili ribama, a na ovaj način im možete spasiti život.

Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od...

Posted by Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu on Tuesday, April 27, 2021

"Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka kovid-19 pandemije do danas, zabeleženi su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice lateks rukavica", stoji u objavi.

"Zapetljavanje može uzrokovati akutne i hronične posledice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u hronične posledice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozlede, infekcije ili amputacije što u konačno može može rezultovati uginućem", dodali su stručnjaci s veterine.

"Ljubazno Vas molimo da presečete gumice na maskama za lice i rukavice i da ih odložite na za to predviđeno mesto", poručili su za kraj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track