ITALIJANSKA MAFIJA USPEŠNO PRALA NOVAC I U KOMŠILUKU: Na blokiranim računima u EU MILIJARDA EVRA, pokriće im bila jedna pevačica
Foto: Profimedia, Kurir

drama

ITALIJANSKA MAFIJA USPEŠNO PRALA NOVAC I U KOMŠILUKU: Na blokiranim računima u EU MILIJARDA EVRA, pokriće im bila jedna pevačica

Hrvatska -

Italijanski istražitelji su pre nekoliko nedelja pronašli nove dokaze protiv 400 ljudi umešanih u pronevere goriva koje su organizovale dve italijanske kriminalne organizacije - Ndrangeta i Kamora.

Jedan deo te istrage završio je u Hrvatskoj, gde su postojale kompanije koje su služile kao pokriće za kriminalce. U međuvremenu je na njihovim blokiranim računima pronađena ukupno milijarda evra.

Istražitelji su rekonstruisali kako su se mafije integrisale na tržište kroz trgovinu mineralnim uljima, piše Telegram.

Sve je postalo jasnije kada je italijanska pevačica Ana Betc, pravog imena Ana Betoci, koja je vodila jednu od kompanija uključenih u istragu, snimljena telefonom kako razgovara sa svojom sestrom: „Gde ćeš p…. m?.? Iza mene stoji Kamora! Znate li koliko košta Felice? Kontrolišem da je sve donekle u skladu sa zakonom. Znate li koliko vredi? 15 miliona dnevno. Drugi ima još pet, a ja još pet. Zajedno imamo 15 i 10, 25, 30 miliona dnevno. Gde idete za p…. m?.? ”.

Ana Betc zaustavljena je na italijansko-francuskoj granici u maju 2019. godine sa neprijavljenih 300 hiljada evra. Vozila je automobil Rols Rojc i navodno je išla u Kan na filmski festival. Istražitelji su kasnije pronašli 1,4 miliona evra u njenoj hotelskoj sobi - oduzet joj je novac, koji je navodno zaradila za klan Moćia.

Blokirano je ukupno 27 sumnjivih bankovnih računa, koji su pored Hrvatske otkriveni u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Engleskoj. Eurodžast je takođe pomogao tužiocima protiv mafije. Zajedničkim snagama došli su do informacija da mafije zarađuju od ilegalne prodaje goriva. Dobili su i informaciju da peru nekoliko stotina miliona evra.

I kako je cela stvar funkcionisala? Nudili su mineralna ulja nabavljena na crnom tržištu i prodavali ih po nižim cenama. U opticaju su bili samo dokumenti na osnovu kojih je opravdan pretporez.

U tome su pripadnici kriminalne grupe ostvarili značajan dobitak zbog, kako je objašnjeno na konferenciji za štampu, različitog nivoa oporezivanja. Proizvodi su potom, sa lažnom pratećom dokumentacijom, prebačeni na lokacije za skladištenje gde su čekali dalju distribuciju na legalno tržište.

Taj ilegalno zarađeni novac, prema istražiteljima, uložen je u kupovinu nekretnina, nakita, skupih satova i luksuznih automobila.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja