GLADNI HRVATSKI VETERAN VANDALIZOVAO LIFTOVE U SPLITU: Upaljačem pisao ustaško U, odlikovanje ga spasilo velike kazne
Foto: Profimedia, Printscreen/Facebook

bizarno

GLADNI HRVATSKI VETERAN VANDALIZOVAO LIFTOVE U SPLITU: Upaljačem pisao ustaško U, odlikovanje ga spasilo velike kazne

Hrvatska -

Zbog oštećenja tuđe stvari u formi ispisivanja "ZDS" kao i ustaškog slova "U" u liftovima dve šibenske zgrade, na Opštinskom sudu u Šibeniku na uslovnu kaznu od 10 meseci, s dvogodišnjim rokom kušnje, osuđen je Šibenčanin F. S. (54), inače stari policijski znanac.

Ujedno mu je sud naložio da mora sa 3.000 kuna (1 evro -7,5 kuna) obeštetiti suvlasnike zgrada, koji su nakon njegovih neprimerenih likovnih "majstorija" morali angažovati majstore.

Njegov prvi zločin datira od 25. na 26. juna 2019. godine, kada je pod okriljem noći, na plafonu lifta upaljačem ispisao velikim štampanim slovima ZDS, pričinivši suvlasnicima štetu od hiljadu kuna.

Potom je, prema istom scenariju, 7. jula 2019. godine u liftu upaljačem ponovno ispisao ZDS, ali i ustaško U. Pa je suvlasnike, pak, oštetio za 2000 kuna, neovlašteno menjajući izgled površine.

"Smatram se krivim, ali protivim se imovinsko-pravnom zahtevu oštećenih. Bio sam, naime, u teškoj situaciji. Dete mi je bolesno, ne radim, gladan sam i frustriran svojom situacijom. Otprilike mesec dana pre tog prvog događaja, ostao sam zaglavljen u liftu u zgradi Ulice branitelja Domovinskog rata. Upaljačem sam velikim slovima napisao ZDS iz navedenog razloga, ali i zato što su na toj zgradi bili natpisi protiv veterana, a ja sam bio učesnik rata od 1991. do 1993. Tačno je da sam napisao i u liftu druge zgrade ZDS, ali nije istina da sam napisao slovo U. I na kraju da napomenem, nema govora o tome da je šteta 500 i 2500 kuna, već najviše 100 kuna. To je dovoljno da se krpom obrišu ta slova", branio se optuženi Šibenčanin u sudnici. U prilog mu nisu išle ni snimke nadzornih kamera u jednoj od zgrada koje su sve snimile.

Kao olakšavajući okolnost sud mu je uzeo u obzir njegovo priznanje, očinstvo i odlikovanost za učešće u ratu, dok mu je otžavajuća činjenica da je ranije osuđivan za krivotvorenje isprava i prevare.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track