IZBORI U HRVATSKOJ Tomislav Tomašević je novi gradonačelnik Zagreba, Osijek pripao Ivici Puljaku VIDEO
Foto: Printscreen/Facebook

drugi krug

IZBORI U HRVATSKOJ Tomislav Tomašević je novi gradonačelnik Zagreba, Osijek pripao Ivici Puljaku VIDEO

Hrvatska -

Na osnovu 86 posto prebrojanih glasova, kandidat zeleno-leve koalicije "Možemo" Tomislav Tomašević (39) je novi gradonačelnik Zagreba.

Tomašević je osvojio 171.956 glasova, dok je za kandidata desnog Domovinskog pokreta Miroslava Škoru glasalo 89.244 birača.

U Osijeku su prebrojani svi glasovi i u trci za gradonačelnika uverljivo je pobedio Ivan Radić.

U Vukovaru je obrađeno svih 100 odsto biračkih mesta, a pobedio je dosadašnji gradonačelnik i bivši HDZ-ov kandidat Ivan Penava, koji se kandidovao ispred liste IP-NL, HKS.

Penava je u Vukovaru dobio 54,35 odsto glasova, a sadašnji HDZ-ov kandidat Nikola Mažar 45,65 odsto glasova.

U Splitu je, na osnovu 50,92 odsto obrađenih biračkih mesta, Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika, osvojio 60,31 odsto glasova, a Vice Mihanović iz HDZ-a 39,69 odsto.

Aktuelni zamenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) vodi u Rijeci sa osvojenih 55,07 odsto glasova, a kandidat grupe birača Davor Štimac dobio je 44,93 odsto, pokazuju podaci u tom gradu na osnovu 62,38 odsto obrađenih biračkih mesta.

Birači su u drugom krugu lokalnih izbora odlučivali ko će u iduće četiri godine voditi najveće gradove, Zagreb, Split, Rijeku i Osijek, ali i niz drugih, kao i čelnike županija i opština, jer nijedan od kandidata u prvom krugu pre dve sedmice nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta.

U drugi krug su ušla dva kandidata s najviše osvojenih glasova.

Kurir.rs/Jutarnji list/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track