PLENKOVIĆ SE PONOVO OBRUŠIO NA NOVINARE, PA NAPUSTIO KONFERENCIJU: Postali ste bahati, dopustili ste sebi bezobrazluk VIDEO
Foto: Youtube/Hrvatska demokratska zajednica

u ratu sa medijima

PLENKOVIĆ SE PONOVO OBRUŠIO NA NOVINARE, PA NAPUSTIO KONFERENCIJU: Postali ste bahati, dopustili ste sebi bezobrazluk VIDEO

Hrvatska -

Hrvatski premijer Andrej Penković ponovo se danas verbalno sukobio sa medijima, a posle prepirke sa izveštačem zagrebačke N1 tv napustio je pres konferenciju.

Premijer je, naime, kritikovao medije da su manipulisali njegovom izjavom o platformi "Možemo", a na pitanje čemu tolika fiksacija na medije, Plenković je odgovorio: "Ja uopšte nisam fiksiran na medije. Da sam fiksiran, mi ne bi pobeđivali u 15 županija nakon onakvog mandata lani i ne bi rešavali ove probleme koje imamo".

Novinar N1 Hrvoje Krešić rekao je premijeru da, ako već toliko želi da uređuje medije, treba da se javi na konkurs, koji je, kako je rekao, zasad otvoren samo za studente, ali može brzo napredovati u piramidi, preneo je hrvatski portal Index.

Na to je usledio oštar odgovor premijera.

"Gospodine Krešić, već smo ušli u duboke ofsajde. Malo ste svi skupa postali bahati. Ja govorim kao predsednik vlade, ovo da vi umišljate da možete profesorski nastupati prema meni, to vi sebi obesite kući o neki klin pa gledajte u to", rekao je Plenković i dodao: "Ono što vi ovde radite je sitni bezobrazluk koji ste sebi danas dopustili, ali više nećete".

Plenković se potom okrenuo i napustio pres konferenciju.

Inače, Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) u osudi verbalnih napada na medije i novinare premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića.

Glavni sekretar EFJ-a Rikardo Gutierez utvrdio je kako je potpuno neprihvatljivo da novinare napadaju i premijer, a nedavno i predsednik Hrvatske.

"Okrivljavanje novinara pokušaj je potkopavanja njihove verodostojnosti kako bi se ograničila njihova uloga", rekao je Gutierez i dodao kako vređati ili pretiti novinarima znači vređati i pretiti građanima i potkopavati pravo građana na pristup objektivnim i nezavisnim informacijama.

Na svojim stranicama EFJ je objavio i da se dan nakon završetka lokalnih izbora premijer Plenković još jednom obrušio na medije optužujući ih da su "plaćenici koji gade jednu političku opciju", da je analitičara i profesora s Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dražena Lalića optužio da je plaćen kako bi na televizijama blatio HDZ-ove kandidate i da se obrušio i na predsjednika HND-a Hrvoja Zovka zbog toga što je oštro osudio Plenkovićevo ponašanje.

Iz Evropske federacije novinara ocenili su nedopustivim "otvorene pretnje koje je s mesta najmoćnijeg čoveka u državi premijer Plenković uputio svim našim koleginicama i kolegama i medijima koji nisu na njegovoj i HDZ-ovoj ideološkoj liniji".

Kurir.rs/Tanjug/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track