04:14

LINTA POSLE HRVATSKOG ZAHTEVA O SREBRENICI: Linta: Treba da donesemo rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima!

Puls Srbije

HRVATSKA USLOVLJAVA SRBIJU SREBRENICOM Linta: Trebamo da donesemo rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima!

Hrvatska -

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman otkrio kako će uslovljavati našu državu. Sagovornici Kurira ocenuju da je ovo najava moguće hrvatske blokade Srbije u procesu evropskih integracija Vlast u Hrvatskoj ne prestaje sa upornim provokacijama, pa sada traže od Srbije da prizna genocid u Srebrenici kako bi postala članica EU! To je, naime, u Luksemburgu poručio ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Gost Pulsa Srbije je Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

"Nije mnogo značajno šta oni kažu. Hrvatska se tu mnogo ne pita. Te izjave su očekivane, to je brutalna i očekivana reakcija", rekao je Linta.

Zatvorske kazne za pripadnike vojnih i paravojnih formacija Hrvatske za zločine protiv Srba su bile minorne. Vreme je da naše tužilaštvo počne da podiže optužnice protiv pripadnika hrvatskih i bošnjačkih vojnih formacija.

Miodrag Linta
foto: Kurir Televizija

"Hrvatsko društvo veterana ima spisak nestalih od kojih je 2/3 Srba. Pozivam Gorana Grlić Radmana da kaže njihovu nacionalnost. U Hrvatskoj nema političke volje da se eshumiraju masovne grobnice. Radi se o kninskom groblju i 12 grobova Srba koji nisu eshumirani i identifikovani.Tu nema političke volje da se to reši", rekao je Linta.

Na pitanje voditeljke kako se za Hrvatsku zažmuri ušli su u EU na proterivanju Srba, a Srbija se uslovljava?

Miodrag Linta
foto: Printscreen/KurirTV

"U zapadnim centrima moći dominira laž da su Srbi krivici glavni za ratove u Hrvatskoj, BiH i na KiM i da su Hrvati i Bošnjaci žrtve srpske agresije. Mi kao država trebali bi da pokrenemo snažnu ofanzivu ko je glavni krivac za rat na prostoru bivše SFRJ a to je Franjo Tuđman, Alija Iztbegović u BiH, a na KiM to je OVK. Mi treba da popišemo sve srpske žrtve", rekao je Linta.

"Srbija treba da prizna hrabru borbu krajiških Srba da im se staž duplira i da oni postanu priznati u svojoj hrabroj borbi, dodao je Linta i osvrnuo se da je u svetu 30 država priznalo da je Osmanska carevina izvršila genocid nad Jermenima, a tako i mi trebamo da donesemo rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima", kaže on.

U Hrvatskoj proces denacifikacije nikad nije bio urađen, ni pod komunizmom, pa su se tako i vratili na vlast, a Franjo Tuđman nastavio tamo gde je Ante Pavelić stao, naglašava Miodrag Linta.

"Mi kažemo da nisu mogući međusobno dobri komšijski odnosi i poverenje, ako imamo duple standarde prema žrtvama", dodaje Linta.

Miodrag Linta
foto: Printscreen/KurirTV

" Posebno je važna borba za istinu o Srebrebnici. Mi moramo isto da formiramo nezavisnu međunardonu komisiju koja bi istražila dešavanja u Srebrenici. Hag je imao jedan cilj da osudi političke i vojne lidere Srba u Krajini. Međunarodna komisija koju je formirala vlada RS utvrdila je da je u Srebrenici stradalo 3.700 Bošnjaka i 2.000 Srba. Sarajevska verzija ove priče su bezočne laži. Na njihovom spisku su oni koji su stradali u napadu na srpska sela,u borbama sa VRS ili nastradali prilikom proboja. Članove te komisije treba da čine eksperti za međunarodno pravo i genocid.", dodaje Linta.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track